Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν φέτος πιο συγκρατημένα σε σχέση με το 2022, όταν είχαν αυξηθεί πολύ, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να τα παρακολουθεί προσεκτικά, όπως και τις αυξήσεις των μισθών, για να διαπιστώσει αν μπορεί να καθυστερήσουν την επάνοδο του πληθωρισμού στο 2%, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του.
O ντε Γκίντος είπε ότι οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει μέρος από τις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες ξεπέρασαν το 5%, συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Νοέμβριο. Οι μισθολογικές αυξήσεις σημειώνονται, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά βελτίωση της παραγωγικότητας, αυξάνοντας έτσι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, πρόσθεσε.
Πολύ νωρίς για μειώσεις επιτοκίων
Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, ο ντε Γκίντος είπε ότι τα στοιχεία (για τον πληθωρισμό) είναι ευνοϊκά, αλλά «δεν είναι ακόμη αρκετά για να αλλάξουν τη νομισματική πολιτική μας. Είναι, επομένως, πολύ νωρίς να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων».
Σημείωσε μάλιστα ότι, αν και οι κινήσεις της Fed – η οποία προανήγγειλε τρεις μειώσεις επιτοκίων για το 2024 - έχουν σημασία καθώς πρόκειται για την κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, δεν καθορίζουν τις νομισματικές αποφάσεις της ΕΚΤ.
Πρόσθεσε ότι τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και ο κύκλος της αμερικανικής οικονομίας διαφέρουν από αυτά της Ευρωζώνης. Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ ήταν πολύ πιο επεκτατική και το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης, κινούμενο κάτω από το 4%.
Σημαντικές προσπάθειες από τις χώρες του Νότου
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, που βρέθηκαν στο μάτι της κρίσης την περίοδο 2008-2011, έχουν πολύ πιο υγιή τραπεζικά συστήματα και ότι πολλές από αυτές έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έκαναν πολύ σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές, κάτι που αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων τους και στη βαθμολογία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!