Οποιος αγοράζει σήμερα ένα αυτοκίνητο στη Γερμανία το κρατά συνήθως από πέντε μέχρι επτά χρόνια. «Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα αλλάζουν ριζικά κάθε…τρεις μήνες», λέει στη DW ο Κλάους Γκρούμπερ, ειδικός λογισμικών οχημάτων στην εταιρία συμβούλων Strategy&: «Μέσω αναβαθμίσεων λογισμικού τα οχήματα θα αποκτούν νέες λειτουργίες, οι οποίες άπτονται και των συστημάτων ασφαλείας, όπως γίνεται ήδη σήμερα στα κινητά και τους υπολογιστές μας».
Ο γερμανός μηχανολόγος συμμετείχε στη σύνταξη έκθεσης που αφορά τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε μια αυτοκινητοβιομηχανία στην οποία τα λογισμικά βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο. Σύμφωνα με την έκθεση το κόστος ανάπτυξης των λογισμικών για τις νέες σειρές μοντέλων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Υπολογίζεται μάλιστα ότι στην αυτόνομη οδήγηση θα διατίθεται το 45% του προϋπολογισμού για λογισμικά. Το αυτοκίνητο το μέλλοντος θα είναι ηλεκτροκίνητο, δικτυωμένο και «έξυπνο» ως προς την αυτόνομη οδήγηση.
Το σημερινά οχήματα διαθέτουν δεκάδες ηλεκτρονικά συστήματα για τον κινητήρα, τον κλιματισμό ή τα παράθυρα. Στο μέλλον όλες αυτές οι λειτουργίες θα ρυθμίζονται και θα ελέγχονται από ένα και μόνο κεντρικό σύστημα υπολογιστή. Σύμφωνα με τον Κλάους Γκρούμπερ ο κεντρικός αυτός υπολογιστής θα μοιάζει με τον εγκέφαλο του οχήματος και θα αναβαθμίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς 5G, «Over the Air», όπως λέγεται, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε συνεργείο.
Η ασφάλεια ήταν και παραμένει προτεραιότητα
«Δεν αρκεί πια η κατασκευή υψηλής ποιότητας οχημάτων», λέει ο γερμανός ειδικός και εξηγεί ότι, αν για παράδειγμα στο κινητό ή στον υπολογιστή μας δεν λειτουργεί σωστά μια από τις εφαρμογές, δεν χάθηκε ο κόσμος. Κάτι παρόμοιο ωστόσο δεν επιτρέπεται να συμβεί στο αυτοκίνητο, το οποίο μεταφέρει επιβάτες και κάθε λανθασμένη λειτουργία ενδέχεται να έχει τραγικές επιπτώσεις στην ασφάλειά τους. Κατά συνέπεια το λογισμικό θα πρέπει να είναι ασφαλές και εξαιρετικά σταθερό.
Επειδή όμως, όπως διαπιστώνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση στους υπολογιστές μας, συχνά οι εταιρίες λογισμικών δεν είναι σε θέση να λύσουν αρκετά προβλήματα ο Κλάους Γκρούμπερ προτείνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εταιριών για τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος: «Η αυτοκινητοβιομηχανία και οι προμηθευτές της θα πρέπει να συνεργαστούν με τις εταιρίες λογισμικών για να αποκτήσουν τα οχήματα ποιοτικά και ασφαλή λογισμικά συστήματα».
Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι ακριβώς όπως και στους υπολογιστές έχουν καθιερωθεί λίγα λογισμικά, όπως Windows, Linux, Apple, έτσι και στα οχήματα εν τέλει θα υπάρχει αντίστοιχος αριθμός λογισμικών, τα λεγόμενα Operating Systems (OS).
Μεγάλες κερδισμένες οι εταιρίες λογισμικών
Χαράς ευαγγέλια για τις εταιρίες λογισμικών; Ναι, αν λάβουμε υπόψη ότι συχνά το περιθώριο κέρδους τους κινείται γύρω στο 50%. Η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη διάθεση ή πώληση του λογισμικού αυτόνομης οδήγησης σε ενδιαφερόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η πρωτοκαθεδρία της αμερικανικής εταιρίας σε αυτό τον τομέα εξηγεί εν μέρει γιατί στα χρηματιστήρια η Tesla έχει σήμερα, με περίπου 670 δις ευρώ, τρεις φορές μεγαλύτερη αξία από ότι VW, Daimler και BMW μαζί.
Οι γερμανοί κατασκευαστές ωστόσο δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ήδη έχουν αναπτύξει και τοποθετούν σε ορισμένα οχήματα δικά τους λογισμικά. Πρώτη και καλύτερη η BMW, η οποία από το 2018 εγκαθιστά το λογισμικό BMW OS 7. Την ίδια στιγμή τόσο η Daimler όσο και η VW αναπτύσσουν τα δικά τους λογισμικά. Το VW.OS της Volkswagen μάλιστα, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την Microsoft, προβλέπει
λειτουργίες για αυτόνομη οδήγηση.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!