Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων του Μπανγκλαντές επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους, έπειτα από πολλές ημέρες βίαιων διαδηλώσεων με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.
Οι εργάτες των βιοτεχνιών ενδυμάτων ζητούν κατώτατο μηνιαίο μισθό 23.000 τάκας (190 ευρώ), έναντι 8.300 τάκας (70 ευρώ) που είναι τώρα.
Οι 3.500 βιοτεχνίες ενδυμάτων που υπάρχουν στη χώρα, και στις οποίες εργάζονται κυρίως γυναίκες, αποφέρουν το 85% των ετήσιων εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές, που ανέρχονται σε 51 δισ. ευρώ. Οι βιοτεχνίες αυτές προμηθεύουν με ρούχα παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Zara, η Levi’s και η H&M.
Όμως οι συνθήκες εργασίας εκεί είναι καταστροφικές για τους τέσσερα εκατομμύρια εργάτες, στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την κατακόρυφη άνοδο του πληθυσμού και δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν τρόφιμα.
Την προηγούμενη εβδομάδα επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές αποφάσισε αύξηση κατά 56,25% του κατώτατου μισθού, στα 12.500 τάκας. Αλλά οι εργάτες έκριναν το μέτρο ανεπαρκές και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων Μπαμπούλ Άχτερ τους ζήτησε όμως σήμερα να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν και πρόσθεσε ότι δεν αποσύρουν τα αιτήματά τους.
«Δεν υποχωρούμε από το αίτημά μας για κατώτατο μισθό 23.000 τάκας», δήλωσε ο Άχτερ. «Ζητήσαμε επίσης από την κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους εργάτες που έχει συλλάβει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλές δεκάδες εργοστάσια, κυρίως στην Ασούλια και την Γκαζιπούρ, βόρειο προάστιο της Ντάκα, επαναλειτούργησαν έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της διεύθυνσης και των εργατών.
«Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες εισήλθαν στις βιοτεχνίες», δήλωσε ο Σαρουάρ Άλαμ, επικεφαλής της αστυνομίας στην Ασούλια. «Δεν υπάρχει βία, όλες οι βιοτεχνίες είναι ανοικτές», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον τέσσερις εργάτες έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, εκ των οποίων τρεις από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης. Περίπου 140 εργάτες και στελέχη συνδικάτων έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για χρήση βίας εναντίον περίπου 10.000 εργατών, σύμφωνα με την αστυνομία. Εξάλλου οι διαδηλωτές λεηλάτησαν τουλάχιστον 70 βιοτεχνίες.
Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα οποιαδήποτε αύξηση των μισθών των εργατών στις βιοτεχνίες ενδυμάτων πέρα από αυτή που πρότεινε η επιτροπή και προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ενδέχεται να υπάρξει περικοπή θέσεων εργασίας.
Πολλοί από τους υπουργούς της κυβέρνησής της, καθώς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι στελέχη των βιοτεχνιών ενδυμάτων.
Με πληγροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!