«Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, για την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και έκανε λόγο για ένα «σαφές σημείο καμπής», ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους από την περιοχή και με παράγοντες που διατηρούν άμεσους διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς. Τα δοκιμάζουμε όλα, αλλά με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς, είναι φυσικά κάθε άλλο παρά εύκολο. Είναι ένα ύπουλο παιχνίδι. Οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ακριβώς και ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Γερμανία και για την Ευρώπη.
Η υπουργός έκανε λόγο για περίπου 150 ομήρους που κρατά η Χαμάς, αλλά απέφυγε να δηλώσει ακριβή αριθμό Γερμανών ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, εκτιμάται ότι πρόκειται για πέντε άτομα, ενώ τουλάχιστον ένας Γερμανός πολίτης θεωρείται ότι έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Αναφερόμενη στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η υπουργός τόνισε ότι κάθε βοήθεια ελέγχεται τακτικά και διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για αναπτυξιακή βοήθεια στους τομείς των υποδομών, όπως η ύδρευση. «Είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε την παροχή τροφίμων και νερού, δηλαδή την ανθρωπιστική βοήθεια, στα δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων που εξαρτώνται από αυτήν. Αν δεν το κάναμε, θα το εκμεταλλεύονταν και οι τρομοκράτες που βασίζονται ήδη στην ανάγκη και στα βάσανα των ανθρώπων», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ και είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και αν η καρδιά μας φλέγεται, θα πρέπει σε τέτοιες καταστάσεις να έχουμε ψυχραιμία».
Αναφερόμενη στις επιθέσεις της Χαμάς, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για «βιασμούς και σφαγές ακόμη και μικρών παιδιών στο Ισραήλ» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει οικογένεια στη χώρα που να μην έχει κάποιον που έχει πληγεί από την κατάσταση. «Η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της προσπαθούν να καταστήσουν σαφές στα κράτη του Κόλπου ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην περιοχή. Μιλάμε με όλους τους παίκτες. Αυτό είναι διπλωματία της κρίσης, προκειμένου να τερματιστεί η τρομερή αιματοχυσία», πρόσθεσε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!