Ο ιατρικός τουρισμός δε θεωρείται τυχαία ως στρατηγικός τομέας της τουρκικής οικονομίας αφού εν μέσω πανδημίας εξακολουθεί να αποτελεί στυλοβάτη των υπό κατάρρευση κρατικών ταμείων της γείτονα χώρας. Παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα λόγω του κορονοϊού και την πρωτόγνωρη υγειονομική ανασφάλεια, συνολικά 1,2 εκατ. τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου δεν πτοήθηκαν και επισκέφτηκαν το 2020 την Τουρκία για να λάβουν υπηρεσίες υγείας.
Το πραγματικά αξιοπρόσεκτο αυτό γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η τουρκική οικονομία με έσοδα της τάξης των 4 δις. δολαρίων τοποθετώντας την χώρα στην 4η κατά σειρά θέση διεθνώς μετά την Ταιβάν, την Ινδία και την Μαλαισία στον υγειονομικό τουρισμό. Οι περισσότεροι τουρίστες, που κατέφθασαν την περασμένη χρονιά στην Τουρκία για την παροχή υπηρεσιών υγείας προέρχονταν από το Ιράκ, την Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν.
Οι τουρίστες, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το ιατρικό δυναμικό της Τουρκίας, στην πλειοψηφία τους υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Στην κορυφή των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών κατά το 2020 από το ιδιωτικό και δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας ήταν η καρδιοαγγειακή χειρουργική, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η θεραπεία του καρκίνου.
Τα τελευταία 10 χρόνια υπερδεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αφίξεων στην Τουρκία για ιατρικούς λόγους μέσα από μία συντονισμένη εθνική προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 επισκέφτηκαν την Τουρκία για υπηρεσίες υγείας μόλις 109.000 υπήκοοι ξένων χωρών ενώ το 2014 ο αριθμός των τουριστών, που έλαβαν υγειονομική φροντίδα στη γειτονική χώρα έφτασε τους 600.000.
Στη θεαματική ανοδική πορεία του τουρκικού ιατρικού τουρισμού συνέβαλε καθοριστικά η τιμολογιακή πολιτική των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ανταγωνιστικά πακέτα θεραπειών, η διαθεσιμότητα πτήσεων χαμηλού κόστους και η εκτεταμένη διαφημιστική προβολή δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πλαίσιο για την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.
Βέβαια, τα θεμέλια είχαν τεθεί νωρίτερα με το πλασάρισμα της Τουρκίας στους σημαντικούς παίκτες του παραδοσιακού τουρισμού ως προορισμός φιλοξενίας δεκάδων εκατομμυρίων επισκεπτών. Ακολούθησε η πολιτική διοχέτευσης τεράστιων ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων στο σύστημα υγείας της χώρας οικοδομώντας τις προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία να εισέλθει δυναμικά στο ιατρικό τουρισμό διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από μία αγορά 30 εκατ. τουριστών.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, που επισκέπτονται την Τουρκία, προτιμά τα ιδιωτικά νοσοκομεία αν και ο αριθμός των δημόσιων ιατρικών κέντρων είναι σχεδόν διπλάσιος λόγω του ότι ο ιδιωτικός υγειονομικός τομέας λαμβάνει υψηλότερη κατάταξη στις αξιολογήσεις των επισκεπτών αξιοποιώντας καλύτερα τη διαφημιστική προβολή. Αντίθετα, σχεδόν όλοι οι ασθενείς προερχόμενοι από χώρες με τις οποίες η Τουρκία, μέσω του υπουργείου Υγείας, έχει συνάψει διμερείς σχέσεις, προτιμούν πανεπιστημιακά και ερευνητικά νοσοκομεία.
Οι μεγάλες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στα ιδιωτικά και δημόσια οφθαλμολογικά νοσοκομειακά ιδρύματα συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα της Τουρκίας σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της συνδυαστικά με τον ανεπτυγμένο τομέα της καρδιαγγειακής και αισθητικής χειρουργικής. Βέβαια, σημαντική συμβολή στο δείκτη των αφίξεων έχει ο τομέας της εμφύτευσης μαλλιών, που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!