Ετοιμη να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της άρσης των ορίων δανεισμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ και για το 2022 είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άρση των ορίων δανεισμού είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και το 2022, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο παραμένει υψηλή στα κλιμάκια των Βρυξελλών.
Η Κομισιόν θα θέσει επίσημα το ζήτημα στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να επανεξεταστεί αργότερα κατά τη διάρκεια του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει για το 2020 και το 2021 να άρει τους περιορισμούς για τον δανεισμό των χωρών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της κανόνων, προκειμένου οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Βάσει των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, οι κυβερνήσεις οφείλουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα συρρικνώνει το εθνικό χρέος έως ότου το ποσοστό του επί του ΑΕΠ φθάσει στο 60%. Όπως αναφέρει το Reuters, προς το παρόν δεν είναι ακόμη τίποτα ξεκάθαρο και οι δύο επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Σήμερα, εξάλλου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε αναφορικά με τη δημοσιονομική στήριξη υπό τις τρέχουσες συνθήκες ότι «οι κίνδυνοι να κάνουμε πολύ λίγα υπερτερούν των κινδύνων να μην κάνουμε πάρα πολλά».
Η Γερμανία -που είναι από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους των δημοσιονομικών κανόνων- έχει αποφασίσει να επεκτείνει την άρση των ορίων δανεισμού και τον επόμενο χρόνο, με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να υποστηρίζει ότι η άρση πιθανόν να χρειασθεί να παραταθεί και πέραν του 2022.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, στις εκτιμήσεις της προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τα μέσα του 2022, ενώ οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα κύμα χρεοκοπιών, όταν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αποσυρθούν. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι της άποψης ότι η άρση των ορίων δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ έως ότου η ευρωπαϊκή οικονομία φθάσει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!