Διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας των χωρών, που απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών, και στον ενεργειακό τομέα σε μία σαφή προσπάθεια της Τουρκίας να δέσει πιο σφιχτά στο άρμα της κράτη, τα οποία η ίδια θεωρεί δορυφόρους της.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρώτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών του συμβουλίου προσθέτοντας και τον τομέα της ενέργειας στη μεταξύ τους έως τώρα συνεργασία στην οικονομία, στο εμπόριο, στην υγεία, στην παιδεία και στον τουρισμό.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών ή Τουρκικό Συμβούλιο, όπως το ονομάζουν στη γείτονα, ιδρύθηκε από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν ως ένας περιφερειακός οργανισμός συνεργασίας με τη συμφωνία, που υπογράφτηκε στο Ναχιτσεβάν στις 3 Οκτωβρίου 2009. Το 2019 εντάχθηκε στο συμβούλιο ως πλήρες μέλος του το Ουζμπεκιστάν ενώ στη σύνθεσή του συμμετέχει ως παρατηρητής η Ουγγαρία.
Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες της πρώτης ενεργειακής συνάντησης, που πραγματοποίησαν ο υπουργός Ενέργειας της προεδρεύουσας χώρας του συμβουλίου, Αζερμπαϊτζάν, Παρβίζ Σαχμπάζοφ και ο γενικός γραμματέας του Μπαγντάντ Αμρέγιεφ, αξιολογήθηκαν τα κοινά βήματα, που μπορούν να κάνουν οι τουρκόφωνες χώρες στον τομέα της ενέργειας.
Ομιλίες για τις ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης των ενεργειακών συνδέσεων στην περιοχή εκφώνησαν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντιονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Νουρλάν Νογκάγιεφ, ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κιργιζιστάν Κουμπανιτσμπέκ Τουρντουμπάγιεφ, ο υπουργός Ενέργειας του Ουζμπεκιστάν Αλισίρ Σουλτάνοφ και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την Ενεργειακή Πολιτική του υπουργείου Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Ουγγαρίας Αττίλα Στέινερ.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών συνιστά τον διακρατικό βραχίονα επιρροής της Τουρκίας σε χώρες με κοινά οικονομικά συμφέροντα και κοινές πολιτισμικές αναφορές. Άλλωστε, ο σκοπός του συμβουλίου, όπως αυτός ορίζεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι η αξιοποίηση σε μεγάλο βαθμό των ιστορικών και πολιτισμικών κοινών στοιχείων του τουρκικού κόσμου στην κατεύθυνση ανάπτυξης μιας πολυμερούς συνεργασίας των τουρκόφωνων κρατών.
Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ξεκίνησε έναν κύκλο συνόδων των τουρκόφωνων χωρών με τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στον νότιο Καύκασο και των Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιζιστάν στην κεντρική Ασία. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και ύστερα από τουρκική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκαν δέκα διασκέψεις κορυφής των αρχηγών των τουρκοφώνων χωρών για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την πολιτικής αλληλεγγύης στον τουρκικό κόσμο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!