Οι ασιατικές μεγαλουπόλεις παραμένουν οι πιο ακριβές κόσμο στον κόσμο όσον αφορά την πολυτελή διαβίωση, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer Group που ειδικεύεται στη διαχείριση περιουσίας.
Πρώτη στη λίστα για το 2022 αναρριχήθηκε η Σιγκαπούρη, ξεπερνώντας τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ που φιγουράρουν στη δεύτερη και την τρίτη θέση.
Η Σιγκαπούρη ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ασίας που άνοιξαν τα σύνορά του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ έχει τις υψηλότερες τιμές αυτοκινήτων στον κόσμο καθώς και πολύ υψηλές τιμές ακινήτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
«Το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και η εκρηκτική ζήτηση για εγχώριες υποδομές κάνουν τη ζωή (στη Σιγκαπούρη) ακριβή… Η ζήτηση για κατοικίες είναι πολύ μεγάλη και τα αυτοκίνητα και η βασική ασφάλιση υγείας είναι 133% και 109% ακριβότερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντίστοιχα», σημειώνει η έκθεση.
Το Λονδίνο υποχώρησε στην 4η θέση
Ο δείκτης lifestyle της Julius Baer κατατάσσει τις 25 ακριβότερες πόλεις του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές κατοικιών, των εισιτηρίων για πτήσεις με business class, των διδάκτρων για business school, των τιμών για εξεζητημένα δείπνα και άλλων πολυτελειών.
Η Ασία παρέμεινε το 2022 η πιο ακριβή περιοχή για πολυτελή διαβίωση, για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Η Νέα Υόρκη σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση από την 11η πέρυσι λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου και της ανάκαμψης από την πανδημία.
Αντίθετα, το Λονδίνο υποχώρησε στην τέταρτη από το δεύτερη θέση. Το Brexit και η αναταραχή που προκάλεσε συνεχίζουν να περιορίζουν τη φήμη της Βρετανίας και το Σίτι αντιμετωπίζει τώρα ισχυρό ανταγωνισμό από αναδυόμενα χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την Julius Baer.
Πιο προσιτή η Ευρώπη
Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να γίνεται η έρευνα, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι οι πιο προσιτές στον κόσμο για να ζει κανείς καλά, με τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις να υποχωρούν στην κατάταξη του δείκτη.
Το Ντουμπάι σκαρφάλωσε στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά – και συγκεκριμένα στην 7η θέση – ενώ η Ζυρίχη υποχώρησε στην 14η θέση. Το Εμιράτο έχει υψηλή επίδοση στον φετινό δείκτη και η μετακόμιση σε αυτό μεγάλου αριθμού πλουσίων έχει επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων και τη ζήτηση, αναφέρει η Julius Baer.
H έκθεση κατέγραψε αύξηση της ζήτησης για ταξίδια και διασκέδαση μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό. Το κόστος πολυτελών προϊόντων, όπως ακριβών κρασιών, όπως μίας φιάλης Château Lafite Rothschild του 2018 και του ουίσκι αυξήθηκαν περισσότερο, κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα.
«Πολύς κόσμος είναι ακόμη σε φάση μεταπανδημικής ευφορίας», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Julius Bear για την Ασία και τον Ειρηνικό.
Υψηλές αυξήσεις τιμών καταγράφονται και στις σουίτες ξενοδοχείων και τις τιμές για πτήσεις business class.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!