Σε μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στην τραπεζική υπέπεσε η Citigroup, γκάφα που θα της κοστίσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρει το CNN, η Citigroup έχασε μια δικαστική μάχη με την οποία διεκδικούσε να πάρει πίσω το ποσό των 504 εκατ. δολαρίων που είχε διοχετεύσει από λάθος στους πιστωτές της εταιρείας καλλυντικών Revlon τον περασμένο Αύγουστο.
Η Citi είχε αναλάβει την εξόφληση των δανείων της Revlon, αλλά αντί να στείλει 8 εκατ. δολάρια για πληρωμές τόκων προς τους πιστωτές της εταιρείας καλλυντικών, έστειλε 900 εκατ. δολάρια, δηλαδή το εκατονταπλάσιο. Μάλιστα, στο ποσό περιλαμβάνονταν και 175 εκατ. δολάρια προς ένα hedge fund.
10 εταιρείες δεν επέστρεψαν τα χρήματα... και δικαιώθηκαν
Κάποιοι από τους πιστωτές επέστρεψαν τα χρήματα, ωστόσο κάποιοι άλλοι δεν έπραξαν το ίδιο. Έτσι, η Citigroup κατέθεσε αγωγή τον Αύγουστο του 2020, ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων, αλλά ο ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ Τζέσε Φούρμαν (που χαρακτήρισε το λάθος της Citigroup «μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στην τραπεζική ιστορία») έβγαλε απόφαση υπέρ 10 εταιρειών συμβουλευτικής επενδύσεων που έλαβαν αθροιστικά άνω των 500 εκατ. δολαρίων σε λανθασμένες μεταβιβάσεις της Citi στις 11 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις λαθών, ο πιστωτής οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα -ειδάλλως, είναι αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες. Ωστόσο, στην περίπτωση της Citigroup υπάρχει μια εξαίρεση που εφαρμόζεται με νόμο που ισχύει στη Νέα Υόρκη. Ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ έπειτα από μια υπόθεση στη Νέα Υόρκη το 1991, όταν δικαστήριο αποφάσισε ότι εάν ένα τρίτο μέρος στείλει κατά λάθος χρήματα σε έναν πιστωτή, ο τελευταίος μπορεί να κρατήσει όλο το ποσό, εφόσον αυτό τον απαλλάσσει από υπαρκτό χρέος και εφόσον ο πιστωτής δεν είναι γνώστης του λάθους τη στιγμή της λήψης του ποσού.
Μετά την απόφαση, η Citigroup σε γραπτή δήλωσή της προς το Forbes εξέφρασε την «έντονη διαφωνία της» με την απόφαση του δικαστηρίου και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. «Θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια μας ανήκουν και θα συνεχίσουμε τη δικαστική μάχη προκειμένου να τα πάρουμε πίσω», τόνισε η εταιρεία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!