Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος εταιρειών της Κίνας διότι κατηγορούνται ότι διέθεσαν υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για την κατασκευή όπλων στη Ρωσία προς χρήση στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η εφημερίδα Financial Times.
Επτά κινεζικές εταιρείες κατονομάζονται στη νέα δέσμη κυρώσεων που πρόκειται να συζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλείται ευρωπαϊκό έγγραφο σε γνώση της εφημερίδας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, στον κατάλογο περιλαμβάνονται δυο επιχειρήσεις με έδρα την ηπειρωτική Κίνα (3HC Semiconductors, King-Pai Technology) και άλλες πέντε με έδρα το Χονγκ Κονγκ (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry, Alpha Trading Investments).
Κάποιες εταιρίες, ιδίως η King-Pai Technology, αντιμετωπίζουν ήδη κυρώσεις από τις ΗΠΑ, που της προσάπτουν πως προμηθεύει με εξοπλισμό οντότητες του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.
Αφότου το Κρεμλίνο διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από 14 μήνες και πλέον, η ΕΕ επέβαλε 10 δέσμες κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων στη Ρωσία.
Στο στόχαστρο οι χώρες που κάνουν «χρυσές δουλειές» με τη Ρωσία
H Ευρωπαϊκή Ενωση συζητά έναν νέο μηχανισμό κυρώσεων για να στοχοποιήσει τρίτες χώρες που θεωρεί ότι επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις της Δύσης, ιδιαίτερα τις χώρες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυξήσεις στο εμπόριο βασικών προϊόντων ή τεχνολογιών, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Βασικός στόχος του μηχανισμού είναι να αποτρέψει τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία και να εξουδετερώσει εμπορικούς διαύλους που μπορεί να αξιοποιεί η Μόσχα. Αν αυτός δεν λειτουργήσει, η ΕΕ θα είχε την επιλογή ως δεύτερο βήμα να επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά προϊόντα.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να διευρύνουν το εύρος αρκετών υφιστάμενων εξαγωγικών μέτρων και να απαγορεύσουν τη διέλευση πολλών προϊόντων μέσω της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το 11ο πακέτο κυρώσεων
Το νέο πακέτο κυρώσεων που σχεδιάζεται, το 11ο της ΕΕ από τον Φεβρουάριο του 2022, θα εστιάσει κυρίως στο κλείσιμο των παραθύρων για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητάς της να εφαρμόζει τους περιορισμούς της, ως αντίδραση στη δυνατότητα της Μόσχας να προμηθεύεται πολλά προϊόντα, για τα οποία ισχύουν κυρώσεις, μέσω τρίτων χωρών.
Οι ρωσικές εισαγωγές προϊόντων, όπως ημιαγωγών, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλων τεχνολογιών έχουν εκτιναχθεί από χώρες όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Κίνα και άλλες.
Δύο λίστες από τις χώρες - μέλη
Ο νέος μηχανισμός θα δίνει στις χώρες – μέλη τη δυνατότητα να συντάσσουν δύο λίστες, μία για τις τρίτες χώρες και μία για τα απαγορευμένα προϊόντα.
Αν ο μηχανισμός εγκριθεί από τις κυβερνήσεις, οι αποφάσεις για τις χώρες και τα προϊόντα που θα μπουν σε λίστα θα ληφθεί ομόφωνα. Είναι απίθανο τα μέτρα να στοχεύουν αρχικά την Κίνα, καθώς στο στόχαστρο θα τεθούν κυρίως χώρες της Κεντρικής Ασίας και οι γειτονικές στη Ρωσία.
Η ΕΕ σκοπεύει να οριστικοποιήσει τα μέτρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 τον Μάιο, με τις χώρες – μέλη να αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις τις επόμενες ημέρες.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση διέλευσης πολλών προϊόντων μέσω της Ρωσίας και η στοχοποίηση πλοίων που θέτουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ναυσιπλοΐας τους.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!