Η Ινδία βάζει πλώρη για να γίνει ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων κατά της Covid-19 στον κόσμο, στόχο που θα μπορούσε να καταφέρει εύκολα σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένης της πολυετούς πείρας και παράδοσης που διαθέτει στην παραγωγή εμβολίων.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η Ινδία κάλυπτε σχεδόν το 60% των παγκοσμίων αναγκών εμβολίων, καθώς στη χώρα δραστηριοποιούνται πολλές φαρμακευτικές εταιρείες που συνεργάζονται με το εξωτερικό και μάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος.
Στόχος της ινδικής κυβέρνησης είναι τώρα όχι μόνο να καλύψει στο 100% τις ανάγκες του πληθυσμού της - είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη μετά την Κίνα - αλλά και του συνόλου σχεδόν των αναπτυσσόμενων χωρών.
Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε θα είναι η δεύτερη χώρα παραγωγής εμβολίων κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Deloitte. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η Ινδία μπορεί να παράξει το 2021 περί τα 3,5 δισ. εμβόλια κατά της Covid-19, γεγονός που τη φέρνει στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ με παραγωγική ικανότητα της τάξεως των 4 δισ. εμβολίων για φέτος.
Οπως επισημαίνει η JPMorgan, η συμβολή της Ινδίας στον αγώνα κατά της Covid-19 θα μπορούσε να είναι καθοριστική, δεδομένου ότι η χώρα παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες είναι ένας από τους σημαντικότερους «κρίκους» στην παραγωγική αλυσίδα της εμβολιαστικής αγοράς, διαθέτοντας σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ανταποκριθούν στην υψηλή ζήτηση.
Μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται η παραγωγή 700 εκατομμυρίων δόσεων του COVAXIN, ενός εμβολίου της ινδικής εταιρείας Bharat Biotech, το οποίο έλαβε άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Ινδία, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης για έλλειψη διαφάνειας στην έγκρισή του και επίσης επειδή δεν έχει δημοσιεύσει αρκετά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του.
Ένα άλλο εμβόλιο, γνωστό ως Covishield στην Ινδία, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έλαβε επίσης έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Ινδία, παράγεται τοπικά από το Serum Institute of India (SII).
Σύμφωνα με το Reuters, το SII παράγει περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις Covishield κάθε μήνα και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 100 εκατομμύρια δόσεις το μήνα έως τον Μάρτιο.
Άλλες ινδικές εταιρείες συμφώνησαν να παράγουν εμβόλια για λογαριασμό του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων και της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson, τα οποία όμως δεν έχουν εγκριθεί ακόμη για χρήση.
Τα εμβόλια της Ινδίας θα είναι πιθανώς πιο κατάλληλα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μερικά από τα κορυφαία εμβόλια αυτή τη στιγμή, όπως αυτά των Pfizer-BioNTech και Moderna, χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA) που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταπολέμησης των λοιμώξεων του ίδιου του σώματος.
Αυτά τα εμβόλια απαιτούν αυστηρές προϋποθέσεις μεταφοράς και αποθήκευσης, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα συστήματα υγείας πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.
Τα εμβόλια που κατασκευάζονται στην Ινδία είναι ευκολότερα στη μεταφορά και φθηνότερα, βάζοντας τη χώρα σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη όσον αφορά την κάλυψη της ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πρόσθεσε.
Η Ινδία έχει ήδη δεσμευθεί να παράσχει εμβόλια στις γειτονικές της χώρες και έχει μάλιστα διοχετεύσει 15,6 εκατ. δόσεις σε 17 χώρες σύμφωνα με το Reuters.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!