Η 66χρονη οικονομολόγος, Ngozi Okonjo-Iweala, αποδέχτηκε την πρόταση για τη θέση της επικεφαλής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα επιδοθεί στη μάχη της επίλυσης σημαντικών ανοικτών θεμάτων του Οργανισμού, όπως η υπεραλίευση, αλλά και της διαφθοράς, μάχες τις οποίες έδωσε από την πρώτη κιόλας θητεία της ως υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας.
Η «ταραχοποιός», όπως την αποκαλούν, Οκόντζο-Ιγουεάλα βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ, παρά την ευρεία υποστήριξη που είχε από τα κράτη-μέλη και σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη αφροαμερικανή στο τιμόνι του WTO.
«Πρόκειται για μια εκπληκτική, πράα γυναίκα με μια αυθεντική προσέγγιση στα προβλήματα, αλλά κάτω από το… καπό της μηχανής κρύβεται μια ατσάλινη γροθιά και μια δυναμική θέληση», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προσέθεσε πως «Πρόκειται να συνταράξει τον WTO».
Υπενθυμίζεται πως ο WTO έχει δεχθεί έντονη κριτική όχι μόνο για τον τρόπο που τοποθετήθηκε στη συνθήκη που διαμόρφωσε η κρίση της πανδημίας, τη στιγμή που η Κίνα υπερασπίζεται την κυρίαρχη θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο σε επίπεδο κατασκευών, πωλήσεων, αλλά και δικτύων πλέον λιανικής.
Με προϋπολογισμό 220 εκατ. δολαρίων και 600 στελέχη στο δυναμικό του, ο Οργανισμός έχει απωλέσει την αίγλη και τη δυναμική που είχε στο μακρινό παρελθόν.
Η θητεία της Οκόντζο-Ιγουεάλα, θα είναι τετραετής, με τη δέσμευση να λύση άμεσα όλα τα ανοικτά θέματα των 164 μελών της. Θα προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία για τη μείωση της επιβλαβούς υπεραλιείας και επίσης, δηλώνει αισιόδοξη όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας της διαχείρισης του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 26 τρισ. δολαρίων, το οποίο μπορεί να μειώσει τα διεθνή εμπόδια για τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet και Microsoft.
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της για την ανάθεση, η Οκόντζο-Ιγουεάλα υπογράμμισε το ρόλο της στη συμφωνία παραγραφής νιγηριανού χρέους ύψους 18 δισ. δολαρίων στο Paris Club, γκρουπ κυρίως δυτικών δανειστών, το 2005. Η ίδια είχε μεταπείσει και σκεπτικιστές όπως ο πρώην αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους πως, παρά την υψηλή τιμή του αργού την εποχή της διαπραγμάτευσης, τα πετρελαϊκά έσοδα της Νιγηρίας ύψους 25 δισ., μεταφράζονταν σε μόλις 50 σεντ/ημέρα για κάθε νιγηριανό, και πως η ανακούφιση του χρέους ήταν αναγκαία.
Η Οκόντζο-Ιγουεάλα είχε αποφοιτήσει magna cum laude (με μεγάλη διάκριση) από το Χάρβαρντ το 1976, ενώ έλαβε το διδακτορικό της στα οικονομικά από το ΜΙΤ το 1981. «Μετακόμισε» στην Ουάσινγκτον όπου και έφτασε στο υψηλότερο μή-εκλεγμένο αξίωμα της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2013.
Μέχρι πρότινος, η Οκόντζο-Ιγουεάλα ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. της Global Alliance for Vaccines and Immunization (Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση), κάτι το οποίο την καθιστά ιδανική τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα συνταράσσεται από τον κορωνοϊό.
Ως δις υπουργός οικονομικών, η Οκόντζο-Ιγουεάλα συνέβαλε καθοριστικά στην σταθεροποίηση της οικονομίας της Νιγηρίας, σε μία ευμετάβλητη για την εποχή συγκυρία, θέτοντας πολλές μάλιστα φορές την προσωπική της ζωή σε κίνδυνο. Όταν το 2021 η 83χρονη μητέρα της είχε απαχθεί από διεφθαρμένες ομάδες ατόμων και συμφερόντων επιμελώς υποκρυπτόμενων. Ακόμα και τότε η «ταραχοποιός» και πολέμιος της διαφθοράς Οκόντζο-Ιγουεάλα, δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς των απαγωγέων της μητέρα της, η οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!