«Όχι εδώ σας παρακαλώ, όχι φωτογραφίες, δεν είναι κατάλληλος χώρος», λέει στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν. Ο Γερμανός πολιτικός από το Όζναμπρυκ προσπαθεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, τα λόγια του για ένα χώρο που έμελλε να γίνει, μέχρι να τυλιχτεί στις φλόγες, το σύμβολο της αποτυχημένης προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ. Οι εικόνες που βλέπει τον Νοέμβριο του 2019 τον σοκάρουν, αν και τότε, ως υπουργός Εσωτερικών, θεωρείται σκληρό καρύδι, όπως τουλάχιστον τον χαρακτηρίζουν στο γερμανικό Τύπο.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι με αυτά τα παιδιά»
Ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, αναλαμβάνει ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό της Άμυνας. Το ό,τι πρόκειται για... ηλεκτρική καρέκλα αποδείχθηκε από τον άνθρωπο που διαδέχεται. Την «άτυχη» Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Η Λάμπρεχτ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο διάστημα των 13 μηνών στα αυξημένα καθήκοντά της, ενώ τη συνόδευσαν και ορισμένοι αδέξιοι χειρισμοί θεμάτων, όπως η κοινή πτήση με το γιο της με ελικόπτερο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ή πάνω από όλα το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της που χαρακτηρίστηκε απρεπές. Από τότε είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.
Ως μέλος της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, ο Πιστόριους επισκέφθηκε το χειμώνα του 2020 τη Λέσβο. Ήθελε να πληροφορηθεί για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Κάποια περίοδο και με τη βοήθεια της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων είχε μειωθεί, αλλά δεν κράτησε πολύ. Από τις πολλές επαφές του στο νησί με τον περιφερειάρχη, το Λιμενικό και εκπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, πήρε το μήνυμα ότι η τάση ήταν πάλι αυξητική.
Αλλά εκείνο που τον «άγγιξε» περισσότερο ήταν τα ασυνόδευτα παιδιά και νέοι, χιλιάδες που έκαναν την επικίνδυνη διαδρομή από το Αφγανιστάν, το Ιράν ή τη Συρία και παρέμεναν στο προσφυγικό κατάλυμα μέχρις ότου αποφασιστεί τι θα κάνουν. Ορισμένα ήρθαν έφηβοι και απέκτησαν εκεί δικά τους παιδιά. «Πρέπει να κάνουμε κάτι με αυτά τα παιδιά», έλεγε. Ήταν η στιγμή που ο Πιστόριους αποφάσισε ότι θα πρέπει να μιλήσει για τη συγκλονιστική του εμπειρία με τους ομολόγους του από τα 15 υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια, αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο, που τότε ήταν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Ο απολογισμός της τετραήήμερης επίσκεψής του στη Λέσβο και την Αθήνα καταγράφεται αναλυτικά στην ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου του, στις 04.11.19.
«Χαμένη γενιά»
«Δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις απλά τη δουλειά σου σαν να μην συνέβη τίποτα μετά από αυτές τις εντυπώσεις και ειδικά μετά από επίσκεψη σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο» συνόψισε ο Πιστόριους. «Ο πόνος των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων με συγκίνησε ιδιαίτερα» έλεγε.
«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία προοπτική για αυτά τα παιδιά χωρίς εξωτερική βοήθεια, είναι μια χαμένη γενιά… Θα εξετάσω τώρα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την ομάδα παιδιών και νέων από τη Γερμανία ειδικότερα. Θα πιέσω τους συναδέλφους μου και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για έναν συνασπισμό των προθύμων στη Γερμανία και την Ευρώπη… ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ταχύτερα, για παράδειγμα μέσω ειδικών ποσοστώσεων. Η ανάγκη επί τόπου είναι πολύ μεγάλη, ειδικά τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας για να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε αυτό να συμβαίνει».
Λίγους μήνες μετά, τα πρώτα 47 ασυνόδευτα παιδιά προσγειώνονταν από την Αθήνα στο Ανόβερο. «Δεν το λες αυτό και επιτυχία» είχε απαντήσει σε ερώτηση του Vorwärts, κεντρικό όργανο του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος Γερμανίας. «Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για την ευημερία και την προοπτική αυτών των παιδιών… η υποδοχή των περίπου 50 παιδιών θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή, θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα βήματα».
Τον Ιούλιο του 2020 ακολούθησε άλλη μια ομάδα αιτούντων άσυλο με 85 ασυνόδευτους ανήλικους και 90 οικογένειες με παιδιά για τη Γερμανία ώστε να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ο Πιστόριους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση της τότε καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του τότε υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να δεχθούν στη Γερμανία περίπου 1.500 επιπλέον μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.
«Πρόκειται για μια λογική αλλά καθυστερημένη απόφαση» είχε δηλώσει. Και όταν η Μόρια τυλίχτηκε στις φλόγες τον Σεπτέμβριο, o Πιστόριους ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους σε επίπεδο κρατιδίων που ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές χώρες να καταργήσουν τον καταυλισμό και να διανείμουν τους πρόσφυγες σε χώρες της ΕΕ για να μπορέσουν να περάσουν τη διαδικασία ασύλου στην Ευρώπη.
Για τον νέο υπουργό Άμυνας, η τριβή του με το Προσφυγικό στο παράδειγμα της Μόριας και η γνώση του για τα προβλήματα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα του είναι χρήσιμα.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Ειρήνη Αναστασοπούλου
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!