Η Citigroup και η Bank of America ξεχωρίζουν στην κορυφή της «μαύρης» λίστας νέας διεθνούς έκθεσης που εκθέτει την συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη των διεθνών τραπεζών, όπως και των μεγάλων επενδυτικών funds, προς εταιρείες και project ορυκτών καυσίμων κόντρα στις δεσμεύσεις τους για την προαγωγή της μείωσης των ρύπων και της επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα.
«Ρίχνοντας καύσιμα στη φωτιά» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της έκθεσης που σχημάτισε η Reclaim Finance σε συνεργασία με 12 ακόμη διεθνείς ακτιβιστικές οργανώσεις στην προσπάθεια να εξετάσει το αν οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες ακολουθούν τις πράσινες δεσμεύσεις που έχουν δώσει στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία της Χρηματοπιστωτικής Συμμαχίας της Γλασκόβης για Μηδενικό Αποτύπωμα άνθρακα (GFANZ).
Η δημιουργία της συμμαχίας αποτέλεσε μια από τις ελπιδοφόρες εξελίξεις της Διακυβερνητικής της Γλασκόβης για το Κλίμα και είχε σαν στόχο να ωθήσει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην επίτευξη του στόχου του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Βέβαια για να είναι ουσιαστικής αξίας η πρωτοβουλία, θα έπρεπε οι τράπεζες να δίνουν αντιστοίχως μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση πράσινων project και όχι στην χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων. Όμως, φευ…
269 δισ. δολάρια από τις τράπεζες
Η έκθεση διαπίστωσε πως, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, οι 56 κορυφαίες τράπεζες της NZBA προσέφεραν τουλάχιστον 269 δισ. δολάρια νέας χρηματοδότησης σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Από τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 53 δισ. δολάρια προήλθαν από τους τραπεζικούς γίγαντες της Wall Street.
«Βασίλισσα» της λίστας αποδείχτηκε η Citi που από μόνη της προσέφερε 30,5 δισ. δολάρια νέας χρηματοδότησης, με την επίσης αμερικανική Bank of America να ακολουθεί με 22,8 δισ. δολάρια και την ιαπωνική MUFG να συμπληρώνει την τριάδα με 22,7 δισ. δολάρια.
Συνολικά στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται μόνο δύο ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρόκειται για τη βρετανική HSBC, στην 6η θέση, με λίγο πάνω από 12 δισ. δολάρια και τη γερμανική Deutsche Bank στη 10η θέση με 9,1 δισ. δολάρια.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), απαιτείται η άμεση διακοπή κάθε νέας χρηματοδότησης σε project ορυκτών καυσίμων προκειμένου να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η δέσμευση σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα σημαίνει πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να λένε στους πελάτες τους πως θα αποσύρουν τη στήριξη τους, εάν δεν σταματήσουν να επεκτείνονται σε νέα έργα» σχολίασε ο Πάντι ΜακΚάλι, εκ των συγγραφέων της έκθεσης. Όμως, δεν το έχουν κάνει, με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση να έχουν προσφέρει ένα ιδανικό άλλοθι.
Κι άλλα 847 δισ. από τα funds
Η κατηγορία, πάντως, δεν αφορά μόνο τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και τα μεγάλα επενδυτικά fund. Η έρευνα έδειξε πως οι 58 κορυφαίοι asset managers έχουν επενδύσει 847 δισ. δολάρια σε νέα project ορυκτών καυσίμων.
Το αμερικανικό μέγα fund της BlackRock ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου που έσπευσαν να προστεθούν στη συμμαχία του NZAM και να προβάλει έτσι τις… πράσινες επιδιώξεις του. Όμως, ήταν και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερος υποστηρικτές των εταιρειών ορυκτών καυσίμων έχοντας αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές και ομόλογα εταιρειών του κλάδου κατά τουλάχιστον 190 δισ. δολάρια, κατά το διάστημα που εξετάζει η έκθεση.
Στη δεύτερη θέση των funds που χρηματοδοτούν τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται το Vanguard με 184 δισ. δολάρια και στην τρίτη θέση το Capital Group με σχεδόν 94 δισ. δολάρια. Οι αμερικανικοί κολοσσοί, εξάλλου, καλύπτουν τις εννέα πρώτες θέσεις της λίστας με τη γαλλική Amundi Asset Management, του ομίλου της Credit Agricole, να «κλείνει» τη δεκάδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!