Το πρώτο επισκέψιμο ενυδρείο πάγου στον κόσμο θα κατασκευαστεί στα μέσα του 2023 στο Πλόβντιβ της νοτιοκεντρικής Βουλγαρίας, δήλωσε στο Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο ο Ογκνιάν Τοντόροφ, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φιλιππούπολης.
Αυτό το ενυδρείο, ένα όνειρο του προσωπικού του μουσείου, πρόκειται να γίνει πραγματικότητα χάρη στη βουλγαρική πολική αποστολή, που απέπλευσε για την Ανταρκτική στις 27 Δεκεμβρίου 2022.
Παρόμοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο στον Καναδά και τη Χιλή, ωστόσο, δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, καθώς χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επιστημονική έρευνα, διευκρίνισε ο Τοντόροφ.
Το βουλγαρικό ενυδρείο θα έχει και επιστημονικούς σκοπούς, αλλά θα είναι και ανοιχτό για το κοινό. Η θερμοκρασία του νερού θα κυμαίνεται γύρω στους -3 με -2 βαθμούς Κελσίου. Σε πολλά σημεία θα επιτρέπεται στους επισκέπτες να αγγίζουν τον πάγο.
Άλλο ένα όνειρο του μουσείου, να αποκτήσει το πρώτο 3D ενυδρείο αλμυρού νερού στη Βουλγαρία, έγινε ήδη πραγματικότητα. Η εγκατάσταση αποτελείται από τρεις ξεχωριστές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 30 τόνων. Κατασκευάστηκε για χάρη του μαυροπτερυγοκαρχαρία Λάρι ο οποίος, αφού έζησε στο μουσείο επί τέσσερα χρόνια, μεγάλωσε πάρα πολύ και χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.
Οι τοίχοι του ενυδρείου καλύπτονται με μια ειδική μεμβράνη που δημιουργεί στους επισκέπτες την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται κάτω από το νερό. Εκτός από τον Λάρι, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πολύχρωμα τροπικά ψάρια από την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, λιονταρόψαρα, πετρόψαρα και βατραχόψαρα, μεταξύ άλλων.
Η κατασκευή του πρώτου ενυδρείου πάγου στον κόσμο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ταμείο Πολιτισμού. Αναμένεται ότι θα γίνει παγκόσμιος προορισμός.
Ο Τοντόροφ τόνισε με υπερηφάνεια ότι τα τελευταία χρόνια το μουσείο της Φιλιππούπολης είναι από τα πιο δυναμικά στη Βουλγαρία. «Ασφαλώς θα εξεταστούν νέες προσθήκες, γιατί είναι προφανές ότι σταδιακά εξελισσόμαστε σε εκπαιδευτικό κέντρο», επισήμανε ο διευθυντής του μουσείου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ BTA
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!