Μετά την υποχρεωτική «κοιλιά» για χαλάρωση από το «στραπάτσο» των Χριστουγέννων, από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την Πρωτοχρονιά.
Για τους οικοδεσπότες ρεβεγιόν και συναφών εκδηλώσεων αυτό σημαίνει επιδρομή στα σούπερ – μάρκετ για το τραπέζι της πιο λαμπερής ημέρας ή μάλλον νύχτας του χρόνου, ενώ για τη νεότερη γενιά επιδρομή επίσης στα σούπερ – μάρκετ, ή ειδικά μαγαζιά, αλλά για άλλον λόγο: Από χθες μάλιστα στη Γερμανία άρχισαν να πουλιούνται πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, κροτίδες, βαρελότα και ό,τι άλλο φωτίζει γη και ουρανό και κάνει κρότο.
Πολλοί θέλουν να πάρουν πίσω τη χαμένη γοητεία, μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας.
Υπερθέαμα και ασφάλεια
Τώρα όμως η πανδημία έγινε ενδημία και η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει με το βλέμμα καρφωμένο και πάλι στον ουρανό και τις παραμυθένιες λάμψεις να τον φωτίζουν για να κάνουν πιο «υποφερτό», όταν το υπερθέαμα τελειώσει, το πέρασμα σε έναν ακόμη καινούργιο χρόνο.
Μέχρι τις 31.12 λοιπόν θα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά όλα τα αξεσουάρ της Πρωτοχρονιάς, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Ένωσης Πυροτεχνουργικής Βιομηχανίας θα αγγίξουν σε τζίρο γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, όσο και προ πανδημίας.
Για λόγους ασφαλείας γίνεται σύσταση να μην αγοράζονται πυροτεχνήματα στο εξωτερικό και να φέρουν ετικέτες ασφάλειας από ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Οι αγοραστές πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 18 χρόνια.
Γενικότερα πάντως συνεχίζουν να υπάρχουν ενδοιασμοί και κριτική, γιατί στα παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλοί τραυματισμοί, αλλά και γιατί όλα αυτά μολύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει και φιλολογία γύρω από την πλήρη απαγόρευση ως μιας επικίνδυνης, ακριβής, περιβαλλοντικά καταστροφικής και τελικά άνευ ουσίας συνήθειας.
Δημοσιεύματα κάθε Πρωτοχρονιά μετρούν εγκαυματίες που καταλήγουν στα νοσοκομεία και κάνουν τη ζωή του προσωπικού, ειδικά εκείνο το βράδυ, δύσκολη. Αλλά και το συνδικάτο της αστυνομίας GdP ζητά πλήρη απαγόρευση λόγω της τεράστιας παραγωγής ρύπων και σκουπιδιών στους δρόμους το πρωί της Πρωτοχρονιάς και του μεγάλου κινδύνου ατυχημάτων, ιδίως υπό την επήρεια αλκοόλ, και επιθέσεων μεθυσμένων με κροτίδες κατά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των διασωστών.
Γι αυτόν τον λόγο πολλές γερμανικές πόλεις δημιουργούν ζώνες, όπου επικρατεί απαγόρευση χρήσης βεγγαλικών. Για παράδειγμα στο Αμβούργο, την παραμονή της νέας χρονιάς απαγορεύεται η χρήση στον χώρο του δημαρχείου. Στο Βερολίνο η απαγόρευση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την Alexanderplatz.
«Το θεαματικότερο ρεβεγιόν της Γερμανίας»
Και μια και ο λόγος για το Βερολίνο, η καρδιά του ρεβεγιόν χτυπά και πάλι μετά από δύο χρόνια στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, το σήμα κατατεθέν της γερμανικής πρωτεύουσας.
Τα προηγούμενα χρόνια οι επισκέπτες ξεπερνούσαν τις πολλές χιλιάδες, φέτος το σόου «Celebrate at the Gate» θα παρακολουθήσουν 2.500 με πρόσκληση. Οι προσκλήσεις για τους πρώτους 1500 έγιναν ανάρπαστες μέσα σε 6 λεπτά. Χθες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να πάρουν άλλες 1.000 προσκλήσεις.
Μέχρι τώρα το πολύτιμο χαρτάκι πήραν όχι μόνο Γερμανοί αλλά και τουρίστες από την Ονδούρα, τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, το Περού, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τις Ινδίες, την Ιταλία και την Ισπανία. Ένα multikulti κοινό. Η διοργανώτρια εταιρεία Βerlin GmbH κάνει λόγο για το πιο «θεαματικό ρεβεγιόν της Γερμανίας». Και τί δεν θα προσφέρει: Πυροτεχνήματα σε μεγάλο ύψος δεν θα υπάρχουν, αλλά ένα φαντασμαγορικό σόου από φώτα που αναπτύχθηκε από τους δημιουργούς του «Φεστιβάλ των Φώτων».
Νέα χρονιά, νέες προκλήσεις
Υπάρχει και μια μικρή αλλαγή στην τοποθεσία. Φέτος το πάρτι θα γίνει κατ' εξαίρεση στην Πλατεία των Παρισίων, στην ανατολική πλευρά της Πύλης. Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. 1.100 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε δράση. «Περιμένουμε ίδια Πρωτοχρονιά όπως και προ πανδημίας», είπε στο dpa η αρχηγός της αστυνομίας Μπάρμπαρα Σλόβικ, «που σημαίνει αυξημένη επαγρύπνηση και κινητικότητα».
Ante portas λοιπόν η Πρωτοχρονιά στη Γερμανία, που φιλοδοξεί να είναι όπως και πριν την πανδημία, αλλά δεν θα είναι ακριβώς έτσι. Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και τα «απόνερα» του κορωνοϊού δεν μπορούν να αφήσουν ανέπαφο ακόμη και το θεαματικότερο ρεβεγιόν της Γερμανίας.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Ειρήνη Αναστασοπούλου