Ένα λευκό "Ν" σε έναν μωβ κύκλο - όταν ο Φατίχ Καϊνάκ συναντά αυτό το σύμβολο αναζητώντας στην πλατφόρμα παραγγελιών κάποιο φάρμακο, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό "δεν είναι διαθέσιμο".
«Αντιβιοτικά, παυσίπονα και φάρμακα κατά της υπέρτασης απουσιάζουν από την αγορά, καθώς και εκείνα που χορηγούνται για τον καρκίνο, το στομάχι και την καρδιά», λέει ο φαρμακοποιός, ξεφυλλίζοντας έναν κατάλογο φαρμάκων, όπου το χαρακτηριστικό "Ν" εμφανίζεται συχνότερα από ό,τι θα ήλπιζε κανείς. Αυτή τη στιγμή το φαρμακείο του στο Βερολίνο έχει ελλείψεις σε 274 φάρμακα. «Και οι ασθενείς που δεν μπορούμε κυρίως να περιθάλψουμε είναι τα παιδιά», συμπληρώνει, εμφανώς στενοχωρημένος.
Η κατάσταση χειροτερεύει όλο και περισσότερο
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν τα δισκία, γι' αυτό τα παιδικά φάρμακα διατίθενται συνήθως σε μορφή σιροπιού - με δραστικές ουσίες την παρακεταμόλη ή την ιμπουπροφένη. Στη Γερμανία πωλούνται περισσότερες από δέκα εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων ετησίως. Ωστόσο τώρα τα ράφια του φαρμακείου Κράνιχ στο Βερολίνο είναι ανησυχητικά άδεια. Ελλείψεις υπάρχουν και σε σκευάσματα πενικιλίνης, καθώς και άλλων αντιβιοτικών σιροπιών. Ένα φαινόμενο γνωστό μεν ήδη από το καλοκαίρι, ωστόσο τότε τα προβλήματα εφοδιασμού ήταν ακόμη περιστασιακά: «Συχνά μεσολαβούσαν δυο εβδομάδες και μετά κάτι γινόταν», λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, οι παιδιατρικές κλινικές είναι υπερπλήρεις εξαιτίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RS, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη και άρρωστα παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάζονται ορισμένες φορές να περιμένουν για ώρες στα επείγοντα. Κάποιες φορές μάλιστα τα νοσοκομεία αναγκάζονται να τα στείλουν πίσω στα σπίτια τους - με τα φάρμακα να μειώνονται επίσης επικίνδυνα ακόμη και στα ίδια τα νοσοκομεία.
Και ποιες είναι οι εναλλακτικές;
Σήμερα, τα φαρμακεία παρασκευάζουν στους χώρους τους περίπου 12 με 14 εκατομμύρια συνταγογραφημένα φάρμακα ετησίως. Ο αριθμός αυτός, σε σύγκριση με τις περίπου 1,3 δισεκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων που πωλήθηκαν το περασμένο έτος, είναι αρκετά περιορισμένος. Και ένας από τους λόγους είναι το ότι η παρασκευή ενός φαρμάκου σε φαρμακείο έχει αντίκτυπο και στο ίδιο το κόστος του φαρμάκου.
Aυτό ακριβώς, το κόστος, είναι και το πρόβλημα που προκαλεί στη Γερμανία τις ελλείψεις φαρμάκων: Για τις φαρμακοβιομηχανίες σε Γερμανία και Ευρώπη η παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, ανάμεσά τους και των αντιπυρετικών σιροπιών για παιδιά, δεν αξίζει τον κόπο, καθώς η τιμή των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν έχει αυξηθεί εδώ και μία δεκαετία. Αντίθετα, η τιμή της δραστικής ουσίας, εν προκειμένω της παρακεταμόλης, φέτος αυξήθηκε κατά 70%. «Η ραγδαία αύξηση των τιμών στις δραστικές ουσίες φαρμάκων, με παγωμένες τις τιμές πώλησης, καθιστούν την παραγωγή φαρμάκων, όπως τα σιρόπια με παρακεταμόλη, ζημιογόνο επιχείρηση», τονίζει ο Αντρέας Μπούκαρντ, γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής Teva.
Γιατροί και αντιπολίτευση απαιτούν τώρα άμεσα μέτρα από τη γερμανική κυβέρνηση - ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ υπόσχεται πως η αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι πράγματι άμεση. Οι ειδικοί ζητούν επίσης να υπάρξει κρατική παραγωγή σημαντικών φαρμάκων στη χώρα: Η παραγωγή φαρμάκων πρέπει να επιστρέψει από την Ασία. Από την άλλη πλευρά, η φαρμακοβιομηχανία ασκεί πιέσεις να αυξηθούν και οι τιμές των φαρμάκων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί - τουλάχιστον για την ώρα.
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!