Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

6g
Πηγή: Unsplash

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει ακόμη βιώσει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το δίκτυο 5G, αλλά ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για το επόμενο big thing στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έχει ήδη ξεκινήσει. Για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις το διακύβευμα είναι υψηλό. Οι πρώτοι που θα αναπτύξουν και θα κατοχυρώσουν πατέντες 6G θα είναι οι μεγαλύτεροι νικητές σε αυτό που πολλοί ονομάζουν «επόμενη βιομηχανική επανάσταση».

Αν και απέχουμε σχεδόν μια δεκαετία από το να γίνει πραγματικότητα, το 6G -το οποίο φτάνει ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες από το 5G- θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα που εδώ και καιρό θεωρούνται αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας, όπως ολογράμματα σε πραγματικό χρόνο, ιπτάμενα ταξί, ακόμα και τη διασύνδεση ανθρώπινων σωμάτων και εγκεφάλων με το Διαδίκτυο.

«Η προσπάθεια ανάπτυξης του 6G είναι τόσο σημαντική, που έχει εξελιχθεί σε κούρσα εξοπλισμών σε κάποιο βαθμό», υπογραμμίζει ο Peter Vetter, ερευνητής της Nokia Oyj Bell Labs. «Θα απαιτηθεί ένας στρατός ερευνητών για να παραμείνει ανταγωνιστική μια χώρα».

Πιο σκληρός ο ανταγωνισμός για το 6G

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οι κινεζικές εταιρείες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την Κίνα από το να ηγηθεί στα δίκτυα 5G. Διαθέτει το μεγαλύτερο αποτύπωμα στα δίκτυα πέμπτης γενιάς και παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, η Huawei διατηρεί το προβάδισμα απέναντι σε ανταγωνιστικές εταιρείες-παρόχους 5G, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρει.

«Σε αντίθεση με ότι συνέβη στην ανάπτυξη του 5G, η Βόρεια Αμερική δεν θα αφήσει την ευκαιρία να... γλιστρήσει τόσο εύκολα αυτή τη φορά», δήλωσε ο Βίκραντ Γκάντι, ανώτερο στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων Frost & Sullivan στις ΗΠΑ «Είναι πολύ πιθανό ο ανταγωνισμός για το 6G να είναι πιο σκληρός από αυτόν για το 5G».

Είναι σαφές ότι το 6G βρίσκεται ήδη στο μυαλό των αξιωματούχων σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter, στις αρχές του 2019, ότι ήθελε το 6G «το συντομότερο δυνατό». Η Κίνα έχει ήδη κάνει βήματα μπροστά. Τον Νοέμβριο εκτόξευσε δορυφόρο δοκιμών, ενώ η Huawei διαθέτει ήδη ερευνητικό κέντρο 6G στον Καναδά. Επίσης, ο κατασκευαστής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ZTE Corp. συνεργάστηκε με την China Unicom Hong Kong Ltd. για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Πού θα δοθούν οι μάχες για το 6G

Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βάζουν δύσκολα στις κινεζικές εταιρείες, όπως στην περίπτωση της ZTE, η οποία σχεδόν κατέρρευσε αφότου το υπουργείο Εμπορίου της απαγόρευσε για τρεις μήνες το 2018 να αγοράζει προϊόντα αμερικανικής τεχνολογίας. Παρόμοιες κινήσεις θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στις 6G φιλοδοξίες της Huawei.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να... σχεδιάζει τα σημεία όπου θα δοθούν οι μάχες για το 6G. Η Alliance for Telecommunications Industry Solutions, μια εταιρεία ανάπτυξης προτύπων τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ γνωστή ως ATIS, ξεκίνησε τον Οκτώβριο την Next G Alliance με στόχο να «προωθήσει την ηγεσία της Βόρειας Αμερικής στο 6G». Μεταξύ των μελών της συμμαχίας περιλαμβάνονται τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Apple, η AT&T, η Qualcomm, η Google και η Samsung, αλλά όχι η Huawei.

Η συμμαχία αντικατοπτρίζει και την αντιπαλότητα που κυριαρχεί στο μέτωπο του 5G. Με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν τη Huawei ως επικίνδυνη για κατασκοπεία -έναν ισχυρισμό που ο κινεζικός γίγαντας αρνείται- χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποκλείσει την εταιρεία από τα 5G δίκτυά τους. Ωστόσο, η Huawei τυγχάνει θερμής υποδοχής σε Ρωσία,  Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και άλλες χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε επίσης τον Δεκέμβριο ένα ασύρματο έργο 6G, στο οποίο -με επικεφαλής τη Nokia- συμμετέχουν εταιρείες όπως η Ericsson AB και η Telefonica SA, καθώς και πανεπιστήμια.

Οι φόβοι για το 6G

Η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι σε κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei είναι απίθανο να διαφοροποιηθεί με το 6G. Δημοκρατικές χώρες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία 5G από αυταρχικά καθεστώτα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το 6G θα μπορούσε να επιτρέψει τεχνολογίες όπως η μαζική επιτήρηση μέσω drone. Η Κίνα χρησιμοποιεί ήδη για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πολιτών κάμερες, AI, προγράμματα αναγνώρισης προσώπου και βιομετρικά στοιχεία, όπως δείγματα φωνής και DNA.

«Αυτήν τη στιγμή, η Κίνα φαίνεται να κάνει τα πάντα όσον αφορά την επιτήρηση και την καταστολή πολιτών για να διασφαλίσει ότι θα... χάσουν τις μελλοντικές αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη», δήλωσε ο Paul Timmers, ανώτερος σύμβουλος του European Policy Center με έδρα τις Βρυξέλλες και πρώην διευθυντής ψηφιακής κοινωνίας και κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ενώ το εμπορικό 5G λανσαρίστηκε το 2019, μέχρι και σήμερα χώρες εξακολουθούν να αναπτύσσουν εφαρμογές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιχειρήσεις, καθιστώντας την τεχνολογία κερδοφόρα. Ομοίως, το 6G μπορεί να μη φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του τουλάχιστον  για τα επόμενα 15 χρόνια, δήλωσε ο Gandhi της Frost & Sullivan. Μόλις 100 περίπου πάροχοι παγκοσμίως προσφέρουν υπηρεσίες 5G σε περιορισμένες περιοχές αυτήν τη στιγμή.

Οι προσδοκίες από το δίκτυο 6G

Αλλά οι ερευνητές έχουν ένα φιλόδοξο όραμα σχετικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει το δίκτυο επόμενης γενιάς. Με 1 terabyte ανά δευτερόλεπτο, το 6G δεν είναι μόνο πολύ πιο γρήγορο, αλλά επίσης υπόσχεται καθυστέρηση  0,1 χιλιοστά του δευτερολέπτου, πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου ή το ελάχιστο που προσφέρει το 5G. Για να το επιτύχουν αυτό, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στα εξαιρετικά υψηλής συχνότητας κύματα terahertz που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις, αν και δεν υπάρχει ακόμη ένα τσιπ ικανό να μεταδώσει τόσα δεδομένα σε ένα δευτερόλεπτο.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ο φανταστικός φουτουριστικός κόσμος που υπόσχεται το 6G θα υλοποιηθεί. Σε αυτόν τον θεωρητικό κόσμο, τα πάντα στο περιβάλλον μας θα συνδεθούν με τα δίκτυα 6G. Οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν με πράγματα όπως έπιπλα και ρούχα, αλλά και αυτά τα gadget θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά αυτές που είναι φουτουριστικές και περίπλοκες όπως η ραδιοεπικοινωνία 6G, πρέπει να αναπτυχθούν προσεκτικά», δήλωσε ο Β. Γκάντι. «Πιστεύουμε ότι οι χώρες δεν μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά σύντομα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να ξεκινήσει αρκετά σύντομα. Και γι' αυτό υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως η Next G Alliance».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ