Με διάθεση όχι τόσο αυτοκριτικής όσο αποτίμησης πλέον γεγονότων και επιλογών από την ασφάλεια της ιστορικής απόστασης, αλλά και με μια υποβόσκουσα αμυντική στάση απέναντι στην κριτική που της ασκείται για λάθος επιλογές έναντι της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση την καγκελαρία επανέρχεται μιλώντας στο περιοδικό Spiegel.
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και επίσης Ανατολικογερμανός Αλεξάντερ Όσαγκ, που τη γνωρίζει καλά, τη συνάντησε στο νέο πολιτικό της γραφείο έναν χρόνο μετά την επίσημη αποχώρησή της από την καγκελαρία και εκείνη την συμβολική εκδήλωση με στρατιωτικές τιμές ένα παγωμένο βράδυ στο Βερολίνο, προς τιμή της πρώτης γυναίκας καγκελαρίου που παρέμεινε στο αξίωμα αυτό για 16 χρόνια.
Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε αναπόφευκτα γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία.«Είχα ασχοληθεί πολύ με την Ουκρανία και γι’ αυτό αποζητούσα ηρεμία μετά τη θητεία μου» αναφέρει η Άγκελα Μέρκελ στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη-πορτραίτο.
Αυτό όμως δεν συνέβη. «Η Συμφωνία του Μινσκ διαβρώθηκε. Το καλοκαίρι του 2021, αφού είχα συνταντήσει τον Μπάιντεν και τον Πούτιν, επιδίωξα τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φόρουμ διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Πούτιν. Κάποιοι εναντιώθηκαν και δεν είχα πια την επιρροή να επιβληθώ, όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσα», αναφέρει η Άγκελα Μέρκελ χαρακτηριστικά.Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, το ίδιο συναίσθημα είχε και στην τελευταία επίσημη επίσκεψή της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021. «Ήταν πια ξεκάθαρο: Η πολιτική επιρροή μου είχε τελειώσει» παραδέχεται η Άγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι «για τον Πούτιν μετρά μόνο η εξουσία. Αν και πάντα συναντιόμασταν τετ-α-τετ, σε εκείνη την επίσκεψη έφερε μέσα και τον Λαβρόφ (σ.σ. υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας)».
Δεν είχα να ασχοληθώ μόνο με την Ουκρανία – υπήρχε και η Ελλάδα
Για την Κριμαία, παραδέχεται ότι ήδη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, είχε προσπαθήσει με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποτρέψουν νέες ρωσικές επιθετικές κινήσεις στην Ουκρανία και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις.
Όσο για την κριτική που της ασκείται σήμερα για το πώς άφησε την κατάσταση στην Ουκρανία να εκτραχυνθεί μετά το 2013 και 2014, η Άγκελα Μέρκελ υπεραμύνεται των επιλογών της, λέγοντας ότι εκείνη την εποχή, δεν είχε να ασχοληθεί μόνο με τη Συμφωνία του Μισνκ. Υπενθυμίζει τόσο τις εκλογές που είχε μπροστά της στο εσωτερικό, αλλά «και την Ελλάδα», καθώς και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα με ποιους κανόνες. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη» λέει η ίδια χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!