Ιλιγγο προκαλούν τα ποσά τα οποία ξόδεψε το Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2022, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στο εναρκτήριο λάκτισμα της Κυριακής, στον αγώνα της οικοδέσποινας ομάδας απέναντι στον Ισημερινό.
Δώδεκα χρόνια πέρασαν από τότε που το Κατάρ πήρε τα δικαιώματα του φετινού Μουντιάλ και σε αυτό το διάστημα η χώρα έχει ξοδέψει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία, τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ για τη διοργάνωση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος.
Η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί, με νέα στάδια και ξενοδοχεία που χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο φιλάθλους τον επόμενο μήνα.
Οκτώ στάδια θα φιλοξενήσουν αγώνες, επτά νεόκτιστα και ένα ανακαινισμένο, ενώ η κατασκευή τους αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των 300 δισ. δολαρίων που έχει επενδύσει το Κατάρ στη διοργάνωση.
Συνολικά, το τουρνουά αναμένεται να αποφέρει έσοδα ρεκόρ για τους διοργανωτές της FIFA και να ξεπεράσει τα περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια του Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία. Περίπου 3,6 δισεκατομμύρια παρακολούθησαν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στη φετινή διοργάνωση.
Πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή
Η δημοφιλής ποδοσφαιρική διοργάνωση φιλοξενείται στη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά στα 92 χρόνια ιστορίας της, καθιστώντας την το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην περιοχή. Είναι επίσης το πρώτο αθλητικό παγκόσμιο θέαμα που θα είναι ανοιχτό στους θεατές μετά την πανδημία, καθώς τόσο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όσο και στους χειμερινούς αγώνες στο Πεκίνο, οι υγειονομικοί περιορισμοί ήταν σε ισχύ.
Η Ντόχα θα υποδεχτεί το ένα τρίτο... του πληθυσμού της
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Μουντιάλ που οι αγώνες διεξάγονταν σε διαφορετικές πόλεις, φέτος όλα τα παιχνίδια θα γίνουν σε απόσταση 31 μιλίων από το κεντρικό Κορνίς της Ντόχα. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα σε διάστημα ενός μηνός θα υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο φιλάθλους, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του Κατάρ.
Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η FIFA διοργανώνει Μουντιάλ Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προκειμένου να αποφύγει τις καλοκαιρινές απαγορευτικές θερμοκρασίες του Κατάρ. Αυτό έχει προκαλέσει αναστάσωση στον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με τους παίκτες να ανησυχούν για ενδεχόμενους τραυματισμούς ή πιθανή εξάντλησή τους.
Ανάρπαστα τα εισιτήρια
Σχεδόν 3 εκατομμύρια εισιτήρια - δηλαδή, όσες είναι οι διαθέσιμες θέσεις - είχαν πουληθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εκτός από τους κατοίκους του Κατάρ, φίλαθλοι από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών, σύμφωνα με τη FIFA.
Φίλαθλοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία αναμένεται επίσης να αφιχθούν στη Ντόχα, ενώ οι περιορισμοί Covid κρατούν μακριά τους επισκέπτες από την Κίνα.
Η εγγύτητα των γηπέδων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα επιτρέψουν στους φιλάθλους να παρακολουθήσουν πολλούς αγώνες σε μία μόνο μέρα, τονίζουν οι διοργανωτές. Τα περισσότερα στάδια θα συνδέονται με τη δημόσια συγκοινωνία.
Διαμονή σε... κρουαζιερόπλοια και στρατόπεδα
Πού θα στεγαστούν, όμως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Παντού, κυριολεκτικά: σε ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, στρατόπεδα στην έρημο και διαμερίσματα. Το πλάνο προβλέπει 130.000 δωμάτια να είναι διαθέσιμα, ωστόσο πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους.
Εφτιαξαν... νέα πόλη σε πρώην έρημο
Ένα ολοκαίνουργιο σύστημα μετρό, ένα σύγχρονο λιμάνι, η επέκταση του κύριου αεροδρομίου του Κατάρ και η κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης, της Lusail, βόρεια της Ντόχα, έχουν μεταμορφώσει τη χώρα.
Οι δαπάνες περιλαμβάνουν περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της νέας πόλης Lusail, όπου το 2010 ήταν ακόμα έρημος. Πλέον, προβλέπεται να φιλοξενήσει περίπου 200.000 φιλάθλους.
Αυτός ο νέος δήμος, πλέον περιλαμβάνει αστικό κέντρο, τεχνητό αρχιπέλαγος αλλά και το στάδιο Lusail, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Χρυσές δουλειές με το LNG
Ο υπέρογκος πλούτος του Κατάρ αντλείται κυρίως από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η χώρα μοιράζεται με το Ιράν ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο με το Ιράν.
Τα ορυκτά καύσιμα έχουν κάνει τη χώρα μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Χάρη στις τιμές του πετρελαίου και τα συμβόλαια που έχει συνάψει το Κατάρ, η χώρα διανύει μια χρονιά ανόδου και αναμένεται να δημιουργήσει πλεόνασμα 13% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.
Με τη ζήτηση για LNG να αυξάνεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η χώρα έχει ξεκινήσει ένα έργο για πέκταση της χωρητικότητας κατά περισσότερο από 60% πριν από το τέλος της δεκαετίας. Η Capital Economics προβλέπει ότι η επέκταση θα ενισχύσει το ΑΕΠ της κατά 25% μέχρι το τέλος του 2027.
Με πληροφορίες από Bloomberg