Οι βαριές κουβέντες που έχουν ανταλλάξει στο παρελθόν Ερντογάν και Μακρόν δεν ξεχνιούνται εύκολα, ούτε χτίζεται εμπιστοσύνη, από τη μια μέρα στην άλλη, με πρωτοχρονιάτικες επιστολές και ευχές από τους δύο ηγέτες. Ο Μακρόν συντάσσεται πλήρως στη γραμμή της Δύσης η οποία, όπως αναφέρουν δυτικοί αναλυτές, «θέλει να τραβήξει τα γκέμια στον αφηνιασμένο Ερντογάν» και να βάλει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη στρατιωτική περιπέτεια της Τουρκίας στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου στο φόρουμ που διοργάνωσε το ινστιτούτο Atlantic Council. Ο Μακρόν δήλωσε «πολύ ευτυχής» για την πρόσφατη αλλαγή ύφους του Τούρκου προέδρου και την επιθυμία του να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα θα υπάρχουν αποτελέσματα στη Συρία, θα επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βέβαια δεν πέρασαν ούτε 24πολικές ώρες και ο Ερντογάν απασφάλισε εξαπολύοντας νέες βολές κατά του Γάλλου ομολόγου του, επαναφέροντας τις θερμοκρασίες στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Ιδανικά, ο Μακρόν θα επιθυμούσε να ανοίξει έναν γαλλικό δίαυλο προς τον Ερντογάν, ώστε να στερήσει την αποκλειστικότητα της διαμεσολάβησης στην Αγκυρα από το Βερολίνο. Θεωρεί πως η ρωσική τακτική στη διπλωματική σκακιέρα με την «οριοθέτηση» της Τουρκίας «δια της συνεργασίας», αντί «δια της αναμέτρησης», είναι επωφελέστερη.
Ομως, η σκληρή τακτική των Αμερικανών που ορθώνουν ανάστημα στην Αγκυρα, οι δυνάμεις που συσπειρώνουν τη Δύση απέναντι στον εκτροχιασμό της Τουρκίας, αλλά και η πολεμική ρητορική και οι εκρηκτικές αντιδράσεις του Ερντογάν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη διπλωματία.
Υπάρχει και κάτι τελευταίο: Μακρόν και Ερντογάν φαίνεται πως έχουν ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να εδραιωθεί ως ο νέος πατέρας των Σουνιτών μουσουλμάνων στο Λίβανο. Οι κινήσεις της Αγκυρας δεν πέρασαν απαρατήρητες και τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσαν την έναρξη της επονομαζόμενης από ΜΜΕ του Λιβάνου «γαλλικής πρωτοβουλίας», με στόχο να βγει η χώρα από τη χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση μετά το τέλος του πολέμου.
Μάλιστα, μετά τη σφοδρή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου, ο Μακρόν έσπευσε στο Λίβανο και ζήτησε ανεπιτυχώς τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών. Η Γαλλία θεωρεί τον Λίβανο τον «Αγαπητό Γιο» της. Το Παρίσι ανησυχεί και δεν θα επιτρέψει την αύξηση της επιρροής της Άγκυρας στη χώρα, ειδικά μετά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Συριακή κρίση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!