Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ανισότητα στους εμβολιασμούς: Στα 9,2 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο κόστος

Εμβολιασμοί στην Ινδονησία / Πηγή: AP Newsroom
Εμβολιασμοί στην Ινδονησία / Πηγή: AP Newsroom

Πολύ ακριβά θα πληρώσει η παγκόσμια οικονομία την ανισότητα και στη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg που αναδημοσιεύει η Business Standard, η καθυστέρηση εμβολιασμού των αναπτυσσόμενων κι αναδυόμενων οικονομιών σε σχέση με τη Δύση, θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 9,2 τισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Αν και η συζήτηση για τους κινδύνους οι φτωχότερες χώρες να μείνουν πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών έχει ξεκινήσει πριν καν εγκριθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ωστόσο δεν έγιναν και πολλά για την αποτροπή αυτού του φαινομένου και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Bloomberg για τους εμβολιασμούς, έχουν δοθεί σε ημερήσια βάση κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο 4,54 εκατομμύρια δόσεις. Την ίδια ώρα, το συγκεκριμένο νούμερο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στο εύρος της διανομής των εμβολίων. Είναι ενδεικτικό ότι σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχεί το 40% από τις 119,8 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο.

Από την άλλη, στην Αφρική, μόνο η Αίγυπτος, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και η Γουινέα έχουν καταγραφεί να χορηγούν κάποιες δόσεις, ενώ σε πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας και της κεντρικής Αμερικής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καν ο εμβολιασμός ή προχωρά τόσο αργά που είναι σαν να μην γίνεται.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν να μείνουν ακόμα πιο πίσω οικονομικά με ελάχιστα έως μηδαμινά περιθώρια επανεκκίνησης. Την ίδια ώρα, η μη καταπολέμηση της Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα θα σήμαινε νέες μεταλλάξεις του ιού και άρα νέες υγειονομικές και κατ’ επέκταση οικονομικές κρίσεις.

«Με τον ιό να μεταλάσσεται, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής μέχρι όλος ο κόσμος να εμβολιαστεί και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης» δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Maybank Kim Eng Research Pte της Σιγκαπούρης Τσούα Χακ Μπιν.

►Η μάσκα των 130 ευρώ που ξεπουλάει σε Γαλλία κι Ευρώπη

Διεθνής έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια άνιση κατανομή των εμβολίων θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Άλλη έρευνα του Rand Corporation εκτιμά ότι το κόστος θα είναι πιο χαμηλό στα 1,2 τρισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τη επικεφαλής οικονομολόγο Κάρμεν Ρέινχαρτ, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις 4% της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόβλημα ο εμβολιαστικός εθνικισμός

Τέτοια συμπεράσματα και υπολογισμοί πιέζουν τα πλούσια κράτη να μοιραστούν τα αποθέματά τους σε εμβόλια, όσο κι αν η εσωτερική κοινή γνώμη δεν πρόκειται να συμφωνήσει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ηδη στην Ευρώπη και σε επίπεδο ηγεσίας είδαμε πρόσφατα ότι η Κομισιόν επιχείρησε να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή από τα παραγόμενα στα εδάφη της εμβόλια. Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το παράδειγμα της Κίνας, η οποία ενώ κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού με αυστηρά μέτρα, καταφέρνοντας να επιταχύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, τώρα φαίνεται πως υστερεί σε εμβόλια, σύμφωνα με την ανάλυση του Gavekal Dragonomics.

Όπως εκτιμά το Rand Corporation, αυτό που ονομάζεται εμβολιαστικός εθνικισμός στα κράτη με υψηλά εισοδήματα 119 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο έναντι 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίζεται το κόστος στο να χορηγήσουν εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο κόστος θα κληθούν να σηκώσουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο υπολογίζει ότι το 49% του οικονομικού κόστους μιας παρατεταμένης παγκόσμιας πανδημίας θα βαρύνει τις προηγμένες οικονομίες, ακόμη και μπορέσουν να εμβολιάσουν άμεσα το σύνολο του πληθυσμού τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα στελεχών της Oxford Economics Ltd., σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι θεωρούν πως η δραστηριότητα της επιχείρησής τους θα παραμείνει για ολόκληρο το 2021 σε επίπεδα κάτω από εκείνα της προ-πανδημίας εποχής. Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες επισήμαναν τα επαναλαμβανόμενα κύματα πανδημίας ως σημαντικό ή πολύ σημαντικό κίνδυνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

►Γιατί θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στις πλουσιότερες χώρες, επειδή τα εύθραυστα συστήματα υγείας τους επιβαρύνονται υπό το βάρος των αυξανόμενων λοιμώξεων, κι έτσι επειδή δεν έχουν τους πόρους να παράγουν και να διανέμουν εμβόλια τόσο γρήγορα, οι ξένες επενδύσεις ρέουν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες. Ως χαρακτηριστικό προβάλλεται το παράδειγμα της Ινδονησίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και χώρα κατοικίας για 274 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν «χτυπήσει» ρεκόρ. Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τα τέλη Γενάρη, κάτω από τον κυβερνητικό στόχο των 598.400 εμβολιασμών.

Σε αυτό το σημείο, επισημαίνεται το δίλημμα που έθεσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών της Peterson, αυτό της λεγόμενης εθνικοποίησης εμβολίων σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα με τίτλο: «Η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο οπουδήποτε εκτός εάν ελέγχεται παντού». «Αν σε κάποιο σημείο του πλανήτη έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ο δημόσιος τομέας της Υγείας, τότε δεν είναι ένα εθνικό οικονομικό πρόβλημα, είναι παγκόσμιο» λέει ανώτερη συνεργάτης της Peterson Μόνικα ντε Μόγε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ