Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο

Χρήση μάσκας για προστασία από τον κορονοϊό / Πηγή: AP Images
Χρήση μάσκας για προστασία από τον κορονοϊό / Πηγή: AP Images

Ηρθαν για να μείνουν. Οι μάσκες δεν θα βγουν τόσο γρήγορα κι εύκολα από την καθημερινότητά μας όσο θέλαμε να πιστεύουμε, καθώς θα πρέπει να τις φοράμε ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι New York Times, ο πλανήτης δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα αμέσως μετά την ευρεία κυκλοφορία των εμβολίων. Κι αυτό διότι μπορεί τα νέα εμβόλια να σε προστατεύουν από τη νόσο, αλλά ακόμη κανείς δεν γνωρίζει, ούτε οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παρασκευάζουν, κατά πόσο σε αποτρέπουν από το να μεταδόσεις τη νόσο.

Προς το παρόν και προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, Pfizer και Moderna εστίασαν τις κλινικές τους δοκιμές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο αν και κατά πόσο μπορείς, έχοντας εμβολιαστεί να αντιμετωπίσεις, τον ιό και να μην νοσήσεις. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί κατά πόσο ένας εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό. Έτσι, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο ο εμβολιασμένος να είναι ένας ασυμπτωματικός φορέας που μεταδίδει σιωπηλά τον ιό σε άλλους. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που δεν είναι πρώτες στη λίστα, όπως νέοι και μεσήλικες, θα είναι ευάλωτοι να κολλήσουν από τους για παράδειγμα, ηλικιωμένους γονείς του, που θα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Πολλοί σκέφτονται ότι με το που εμβολιαστούν, δεν θα πρέπει να φορούν πλέον μάσκες. Είναι πολύ σημαντικό να τους καταστεί σαφές ότι θα χρειαστεί να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και μετά τον εμβολιασμό, γιατί θα είναι μεταδοτικοί» λέει η ανοσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Michal Tal. Πολλά από τα αντισώματα του ιού τα οποία έχουν περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του εμβολιασμού, στέκονται στη δίοδο της μύτης και όπως γράφει στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα η Apoorva Mandavilli, είναι άγνωστο ακόμα πόσο από το φορτίο των αντισωμάτων που στέκεται στη ρινική κοιλότητα θα μπορέσει να κινητοποιηθεί  και να βγει με την εκπνοή ή το φτάρνισμα, ή πόσο μεταδοτικό θα είναι.

«Είναι ένας αγώνας. Εξαρτάται από το αν ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί πιο γρήγορα ή πιο αργά από ό,τι ο ανθρώπινος οργανισμός θα μπορέσει μετά το εμβόλιο να τον ελέγξει, να τον αποδυναμώσει και να τον εξοντώσει. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα» δηλώνει από την πλευρά της η ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ Marion Pepper.

Ρινικά, τα εμβόλια νέας γενιάς κατά του κορονοϊού

Για αυτό τον λόγο, υπάρχει η πληροφορία πως η επόμενη γενιά εμβολίων κατά του κορονοϊού θα προκαλεί ανοσία στη ρινική κοιλότητα και την υπόλοιπη αναπνευστική οδό, όπου κρίνεται από τους επιστήμονες ως και η πιο απαραίτητη. Τέτοια εμβόλια χορηγούνται από τη μύτη και όχι ως απλή ενδομυϊκή ένεση. Άλλη μια επιλογή είναι να παραμείνουν ενδομυϊκά, αλλά να ενισχυθούν με προστατευτικά αντισώματα για μύτη και λαιμό.

«Η πρόληψη μιας σοβαρής νόσου είναι ευκολότερη από την πρόληψη μιας ήπιας νόσου, αλλά η πρόληψη όλων των λοιμώξεων είναι η πιο δύσκολη» δηλώνει η ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας Deepta Bhattacharya.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα μπορέσουν να συμπιέσουν αρκετά τον ιό, ακόμα και τα αντισώματα που θα παραμείνουν στη μύτη και τον λαιμό, αυτά δηλαδή που θα «κάτσουν» στη βλεννογόνο.

«Η αίσθησή μου είναι ότι μόλις θα αναπτύξεις ένα κάποιο είδος ανοσίας μέσω του εμβολίου, τότε η ικανότητά σου να μεταδόσεις των ιό θα μειωθεί αντίστοιχα. Ακόμα κι αν είσαι φορέας, τα επίπεδα του ιού που θα παραμείνουν στη μύτη σου θα μειωθούν σημαντικά» δηλώνει η ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ Akiko Iwasaki

Προς το παρόν, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων δεν έχουν δεδομένα για το πόσοι εμβολιασμένοι μολύνθηκαν με τον ιό και είναι ασυμπτωματικοί, αλλά πλέον η προσοχή των φαρμακευτικών στρέφεται και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι των AstraZeneca, Moderna και Pfizer.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ