Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου: Απόλυτη υποστήριξη στους Παλαιστινίους

Πηγή: AP

Οι Άραβες ηγέτες, που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής στο Αλγέρι, δήλωσαν σήμερα την "απόλυτη υποστήριξη" προς τους Παλαιστινίους, την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει να επιστρέφει στην εξουσία χάρη σε μια συμμαχία με την άκρα δεξιά.

Η υποστήριξη αυτή εκφράστηκε στο τελικό ανακοινωθέν της πρώτης αραβικής συνόδου κορυφής που διοργανώθηκε από τότε που αρκετά μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, στον οποίο μετέχουν 22 χώρες, έσπασαν ένα ταμπού εξομαλύνοντας τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, χωρίς να περιμένουν μια διευθέτηση που θα έθετε τέλος στην κατοχή του εβραϊκού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο μιας σειράς συμφωνιών, των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ, για τις οποίες διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ. Ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν.

Στην ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να παράσχουν αυξημένη υποστήριξη απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε ότι "καταστρέφει συστηματικά τη λύση των δυο κρατών και ότι αψηφά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί".

Ο Αμπάς δεν έκανε άμεση αναφορά στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός Νετανιάχου, που φαίνεται να είναι ο νικητής, έχει σταματήσει εδώ και καιρό να δηλώνει την υποστήριξή του στη λύση των "δύο κρατών", που συνεπάγεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η "διακήρυξη του Αλγερίου" που εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης συνόδου τονίζει τον "κεντρικό ρόλο του παλαιστινιακού ζητήματος" και την "απόλυτη υποστήριξη" στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν ένα "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος" με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επί των κατεχομένων εδαφών από το Ισραήλ το 1967.

Στις διαδοχικές ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που άρχισε το βράδυ της Τρίτης, οι Άραβες ηγέτες επανέλαβαν την προσήλωσή τους στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους Ωστόσο, η υποστήριξη αυτή ηχεί σαν ευσεβής πόθος ενώπιον της αδυναμίας του Αραβικού Συνδέσμου να επηρεάσει στο θέμα αυτό.

«Προφορικές αποφάσεις»

Στην ομιλία του ο Αμπάς κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι επιδιώκει να "εξιουδαϊσει το τέμενος Αλ-'Ακσα (στην Ιερουσαλήμ) και να ανεγείρει τον (εβραϊκό) ναό που δεν υπήρξε ποτέ σε αυτό το μέρος". "Σώστε το τέμενος Αλ-Ακσα και τον Ναό της Αναστάσεως προτού εξιουδαϊστούν", δήλωσε.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα την προσέγγιση που επιχειρήθηκε από ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου με το εβραϊκό κράτος, το τελικό ανακοινωθέν επαναλαμβάνει την "προσήλωση" των αραβικών χωρών στο "αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο" του 2002 που θέτει ως προϋπόθεση για κάθε εξομάλυνση με το Ισραήλ, την αποχώρηση από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Η σύνοδος υπογράμμισε επίσης την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να γίνει "πλήρες μέλος του ΟΗΕ" και να διώξει το Ισραήλ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης "για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά του παλαιστινιακού λαού".

Σε άρθρο αφιερωμένο στη σύνοδο κορυφής που αντανακλά τον σκεπτικισμό των πολιτών, η μεγαλύτερη παλαιστινιακή εφημερίδα, η Al-Quds, ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι "δεν χρειάζονται πλέον προφορικές αποφάσεις που έχουμε ακούσει πολύ, αλλά συγκεκριμένες ενέργειες επί του πεδίου".

Όταν ρωτήθηκε στο τέλος της συνόδου για το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του Νετανιάχου στην εξουσία, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, 'Αχμεντ 'Αμπουλ Γέιτ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Ισραήλ "θα διαπράξει σοβαρό λάθος" αν μπλοκάρει τη λύση των δυο κρατών, αναφέροντας ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στα εδάφη που ελέγχονται από το εβραϊκό κράτος.

Ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν υπογράμμισε ότι αυτή η 31η σύνοδος "διεξάγεται σε μια περιφερειακή και διεθνή συγκυρία που σηματοδοτείται από την αύξηση των εντάσεων και των κρίσεων, κυρίως στον αραβικό κόσμο που δεν έχει γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία του μια τόσο δύσκολή εποχή".

Η Αλγερία, θερμός υποστηρικτής των Παλαιστινίων, η οποία υποστήριξε στα μέσα Οκτωβρίου μια συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ αντίπαλων παλαιστινιακών φατριών, επιδοκιμάστηκε από τη σύνοδο.

«Ισορροπημένη πολιτική»

Εκτός από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, το τελικό ανακοινωθέν τονίζει ότι οι 'Αραβες ηγέτες απορρίπτουν "ξένες παρεμβάσεις κάθε είδους στις αραβικές υποθέσεις" υποδηλώνοντας το Ιράν και την Τουρκία.

Η σύνοδος εξέφρασε την υποστήριξή της "στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη μέσω μιας διαλιβυκής διευθέτησης που θα εγγυάται την ενότητα και την κυριαρχία" της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Οι ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη ενός "συλλογικού και πρωτεύοντα αραβικού ρόλου στις προσπάθειες για τερματισμό" του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Σε μια κίνηση υποστήριξης προς τη Σαουδική Αραβία, οι ηγέτες χαιρέτισαν "την ισορροπημένη πολιτική του ΟΠΕΚ+ για την εγγύηση της σταθερότητας των παγκοσμίων αγορών".

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ