Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Προσχωρεί σε ευρωπαϊκή ενεργειακή κοινοπραξία - Αναθέρμανση σχέσεων με ΕΕ

Πηγή: AP Images

H Βρετανία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με μία ενεργειακή κοινοπραξία της ΕΕ, από την οποία αποχώρησε μετά το Brexit, δείχνοντας διάθεση να ενισχύσει τους δεσμούς με τις Βρυξέλλες.   

Πρόκειται για την Ενεργειακή Συνεργασία της Βόρειας Θάλασσας (NSEC), στην οποία μετέχουν η Κομισιόν, οκτώ κράτη – μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία και η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη της κατασκευής αιολικών πάρκων και δικτύων διανομής στην περιοχή.

Μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020, η Βρετανία δεν έδειξε ενθουσιασμό για μία συνεργασία με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αλλαγή αισθημάτων.

Η Βρετανία θα επανενταχθεί στη NSEC

Ετσι, το Λονδίνο ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τη NSEC, στην πραγματικότητα πρόκειται να επανενταχθεί σε αυτή. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει επίσημο μέλος αν δεν προσυπογράψει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, μίλησε σε ηγέτες γειτονικών χωρών για την ενεργειακή ασφάλεια στην εναρκτήρια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Παρακάθισε σε γεύμα με τον οικοδεσπότη της συνόδου, Πέτερ Φιάλα, πρωθυπουργός της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Η Προεδρία μας στοχεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσχωρήσει στην ενεργειακή συνεργασία της Βόρειας Θάλασσας το συντομότερο δυνατόν. Αυτό το βήμα θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και τη χειραγώγηση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο Φιάλα.

Συναντήσεις της Τρας στην Πράγα

Η Τρας είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ολλανδία  είναι μέλη του NSEC. Ο Ρούτε είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι υποστήριξε στενότερους ενεργειακούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ολλανδία και το Βέλγιο παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο το χειμώνα, όταν κατά κανόνα υπάρχει εκεί έλλειψη. «Συζητήσαμε ακριβώς... πώς να συνεργαστούμε ως χώρες της Βόρειας Θάλασσας σε θέματα όπως το υδρογόνο, θέματα όπως η αιολική ενέργεια, αλλά και στο φυσικό αέριο και τις συνδέσεις μεταξύ χωρών όπως η Ολλανδία, η Βρετανία, αλλά και η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία. Οπότε αυτή ήταν μια εξαιρετική συζήτηση».

Οι εννέα χώρες της NSEC συμφώνησαν να αυξήσουν τη δυναμικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε τουλάχιστον 260 γιγαβάτ έως το 2050. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο αστειεύτηκε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του «κράτησε τα φώτα αναμμένα στο Λονδίνο πριν από τρεις μήνες» όταν υπήρχε εκεί έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Είπε ότι υποστηρίζει περισσότερες κοινές υποδομές στην περιοχή και περισσότερες διασυνδέσεις.

Η Τρας είχε μιλήσει με τους ηγέτες 44 χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να παρέχουν ρεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των διασυνδέσεών τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την προγραμματισμένη τέταρτη συνεδρίαση της ομάδας EPC το 2024.

Κοινή δήλωση με Μακρόν

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε κοινή δήλωση με τον Μακρόν λέγοντας ότι θα πραγματοποιήσουν μια γαλλοβρετανική σύνοδο κορυφής το 2023, την πρώτη μετά το Brexit, «για να προωθήσουν μια ανανεωμένη διμερή ατζέντα». Συμφώνησαν επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την παράνομη μετανάστευση εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ομάδων εμπορίας ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταλήγοντας σε επικίνδυνα ταξίδια μέσω της Μάγχης. Οι υπουργοί Εσωτερικών πρόκειται να ολοκληρώσουν μια δέσμη μέτρων για το θέμα αυτό το φθινόπωρο.

Ερωτηθείσα για ένα προηγούμενο σχόλιο όταν αμφισβήτησε αν ο Μακρόν ήταν «φίλος ή εχθρός», είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι φίλος».  «Είμαστε και οι δύο πολύ ξεκάθαροι: ο εχθρός είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Μακρόν είπε ότι ελπίζει ότι η κίνηση στο NSEC σηματοδοτεί μια «νέα φάση των κοινών μας σχέσεων». «Το να συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλές κοινές πρωτοβουλίες έχει νόημα, επειδή μοιραζόμαστε την ίδια ήπειρο. Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις», είπε. «Η διάθεσή μας είναι σαφώς να συνεργαστούμε για την ενότητα της ηπείρου μας».

Οι συνομιλίες για τον τρόπο επίλυσης της εμπορικής σχέσης μετά το Brexit - που είχε διαταράξει τις σχέσεις και οδήγησε την ΕΕ να αποκλείσει το Ηνωμένο Βασίλειο από το ερευνητικό της πρόγραμμα Horizon - έχουν ξαναρχίσει, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ