Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

To Asos εξαγόρασε το Topshop για 330 εκατ. βρετανικές λίρες

Δεν κατάφερε να βρει ρευστότητα εν μέσω πανδημίας το Topshop. Κύρηξε πτώχευση / Πηγή: AP Images
Δεν κατάφερε να βρει ρευστότητα εν μέσω πανδημίας το Topshop. Κύρηξε πτώχευση / Πηγή: AP Images

Βρέθηκε σωτήρας για την καταρρέουσα, παρηκμασμένη και πτωχευμένη αυτοκρατορία του βρετανικού λιανεμπορίου Arcadia, ήτοι Topshop, Burton και DorothyPerkins. Ο κολοσσός του βρετανικού ηλεκτρονικού εμπορίου Asos ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία για εξαγορά έναντι 330 εκατομμυρίων λιρών της εταιρείας του Σερ Φίλιπ Γκρην. Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται και τα Topman, Miss Selfridge και το αθλητικό brand HIIT.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία εκτός από τα προαναφερόμενα τρία και το Topshop δεν συμπεριλαμβάνεται άλλο brand, και με αυτό το deal δεν εξασφαλίζονται οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν βρεθεί στον αέρα.

Το Asos φαίνεται, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, πως δεσμεύεται να διατηρήσει μόλις τις 300 από τις 13.000 θέσεις εργασίας. Οι 300 εργαζόμενοι της Arcadia θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό, τις αγορές και τις συνεργασίες λιανεμπορίου. Σημειώνεται πάντως, ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καθένα, καθώς γίνονται προσπάθειες αφομοίωσης στελεχών, είναι οι περίπου 2.500 πωλητές των φυσικών καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πάλαι ποτέ κολοσσός του βρετανικού λιανεμπορίου είναι το πρώτο μεγάλο θύμα του κορονοϊού, καθώς το παρατεταμένο λουκέτο των φυσικών του καταστημάτων επέφερε την κήρυξη πτώχευσης.  

Η εταιρεία που απασχολεί πάνω από 13.000 εργαζόμενους μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης μετά την αποτυχία της να βρει άμεσα ρευστό. Το «μπαμ» έσκασε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν έγινε γνωστό πως δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για ένα πακέτο διάσωσης 30 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.  

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30 Νοεμβρίου του 2020, η αυτοκρατορία του Σερ Φίλιπ Γκριν μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης, τονίζοντας ωστόσο ότι όλες οι παραγγελίες της μέχρι και εκείνη την ώρα θα παραδοθούν κανονικά στους καταναλωτές, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα γίνουν αμέσως απολύσεις.  

Τότε, ξεκίνησε ένας αγώνας διαπραγματεύσεων με την Deloitte για το πώς θα μπορέσει ο όμιλος να ανακάμψει.

Σύμφωνα με τον βρετανικό πτωχευτικό κώδικα, το καθεστώς εκκαθάρισης έδωσε χρόνο στην Arcadia για ρευστότητα μέσω του παγώματος των χρεών της σε προμηθευτές κα. Τα 444 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα 22 στο εξωτερικό συνέχισαν τη λειτουργία τους, όπως είχε ανακοινωθεί.  

Ο πρόεδρος της Arcadia Ίαν Γκράμπινερ χαρακτήρισε την 30η Νοεμβρίου ως «μια απίστευτα λυπηρή μέρα για τον όμιλο». «Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού λουκέτου για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, έχει επηρεάσει σοβαρά το λιανεμπόριο όλων των brands μας» διευκρίνισε.  

«Εν μέσω αυτής της γεμάτης τεράστιων προκλήσεων περιόδου, η προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα του ομίλου, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να ανταποκριθούμε και σε άλλες μάχες. Εντέλει όμως, αντιμετωπίζοντας τις πιο δύσκολες συνθήκες στο λιανεμπόριο που έχουμε ποτέ βιώσει, τα εμπόδια που βρήκαμε ήταν τελικά πολύ πιο σοβαρά» πρόσθεσε.  

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η Boohoo ήταν τότε ένας από τους πιθανούς αγοραστές του μεγαλύτερου brand του ομίλου, του Topshop. Τότε, το βρεατνικό δίκτυο είχε επισημάνει πως σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν όλα τα brands πωληθούν χωρίς να καταργηθούν εντελώς, οι προκλήσεις για τη διατήρηση των 13.000 θέσεων εργασίας παρέμεναν τεράστιες. Στην περίπτωση που τα μεγαλύτερα βρετανικά e-shops Boohoo και Asos εξαγοράσουν ακόμη και όλα τα brands, δεν θα πάρουν και το portfolio των φυσικών καταστημάτων. Αυτόματα αυτό σημαίνει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κάτι που επιβεβαιώνεται δύο μήνες μετά.

Πάντως, η Arcadia, το δημιούργημα του Σερ Φίλιπ Γκριν, αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κορονοϊού, καθώς δεν είχε καταφέρει να ανταγωνιστεί επί ίσοις  όροις τους κύριους ανταγωνιστές της στο βρετανικό e-commerce, τους Asos, Boohoo και Pretty Little Thing. Και σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των Marks and Spencer Πολ Μάινερς, ο κορονοϊός απλώς επιτάχυνε την κατάσταση. «Ο κορονοϊός, προφανώς κι αποτέλεσε έναν αξιοσημείωτο παράγοντα (για την κατάρρευση), αλλά η αλήθεια είναι πως τα brands (της εταιρείας) αιμορραγούν εδώ και 15 χρόνια. Ο Σερ Φίλιπ επί της ουσίας ποτέ του δεν άρπαξε την ευκαιρία του online εμπορίου. Δεν έκανε καμία επένδυση σε αυτόν τον τομέα».   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ