Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Σκήπτρα διαφθοράς στην Τουρκία

O Tαγίπ Ερντογάν
O Tαγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP Images

Κάθε χρόνο που περνάει, η Τουρκία πλησιάζει όλο και περισσότερο στη ζώνη εκείνων των τριτοκοσμικών χωρών όπου βασιλεύει η διαφθορά ακόμα και στις ανώτατες βαθμίδες του κράτους. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Transparency International κατέταξε την Τουρκία 86η από τις 180 χώρες του πλανήτη, εννέα θέσεις κάτω από το 2012.

Σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση, στην περίπτωση της Τουρκίας «η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε ΜΚΟ, έκλεισε τουλάχιστον 1.500 ιδρύματα και συλλόγους και κατάσχεσε τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ συνέχισε να παρενοχλεί και να συλλαμβάνει ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών».

Η Oya Ozarslan, πρόεδρος του τουρκικού υποκαταστήματος της Transparency International, επισημαίνει την ανησυχητική τάση οπισθοδρόμησης της Τουρκίας λέγοντας πως τα αποτελέσματα στον χάρτη της έρευνας δείχνουν πως χώρες που κυβερνώνται από δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα ή που συχνά παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και οι χώρες που σημειώνουν χαμηλή βαθμολογία στον συγκεκριμένο δείκτη.

Νεποτισμός, δωροδοκίες και κρατικές επιχορηγήσεις «ημετέρους»

Κατά την αξιολόγηση της κατάταξης του δείκτη της Τουρκίας, η Transparency International επικεντρώθηκε στον νεποτισμό, τις δωροδοκίες και την τάση για κρατικές επιχορηγήσεις σε φιλοκυβερνητικές εταιρείες. Στην Τουρκία συνηθίζεται κυβερνητικοί αξιωματούχοι να είναι μεγαλομέτοχοι και ιδιοκτήτες γνωστών επιχειρήσεων, παρά τις σφοδρές επικρίσεις για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του πολυτελούς ξενοδοχείου Hilton στο Μπόντρουμ. Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ziya Selcuk κατέχει μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ιδιωτικών σχολείων στη χώρα, ενώ ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca διαθέτει μια αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων.

Εντωμεταξύ, ο διαγωνισμός του τουρκικού υπουργείου Υγείας για τη διατήρηση και διανομή εμβολίων για τον κορoνοϊό δόθηκε σε εταιρεία που πριν τρία χρόνια πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας για την καταστροφή 1,6 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της ιλαράς και της ερυθράς, με ζημιά για το τουρκικό δημόσιο ύψους 1,5 εκατ. δολάρια.

Η Ελλάδα από την άλλη συγκεντρώνει υψηλότερη και καλύτερη βαθμολογία από την Τουρκία, βρίσκεται στη θέση 59 του δείκτη, 14 θέσεις πάνω από το 2012. Ωστόσο έχει περιθώρια βελτίωσης, καθώς βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα, οι Μπαχάμες, η Ρουάντα, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Κόστα Ρίκα και η Κύπρος η οποία βρίσκεται στην 42η θέση.

Στην κορυφή, πρωτοπόρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς είναι η Νέα Ζηλανδία και την ακολουθούν αρκετές χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ