Τις πύλες της σε ξένους εργάτες «ανοίγει» η Ισπανία, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να ανακουφίσει τη δημογραφική ύφεση που απειλεί τη μελλοντική της ευημερία.
Σε αντίθεση με την πιο αντιμεταναστευτική πολιτική σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η ισπανική κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τους κανόνες για να επιτρέψει την πρόσληψη εργαζομένων από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής, τόσο για ειδικευμένες όσο και για ανειδίκευτες θέσεις εργασίας που είναι δύσκολο να καλυφθούν, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η μεταρρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, προσφέρει μια ταχεία πορεία προς τη νομιμότητα για δυνητικά δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς που εργάζονται επί του παρόντος στη παραοικονομία.
Με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, η Ισπανία - όπως και μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης - παλεύει με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που οδήγησε σε ταξιδιωτικό χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει χιλιάδες κενές θέσεις, που αφορούν από προγραμματιστές λογισμικού και επιστήμονες, έως σερβιτόρους, κτίστες και χειριστές αποσκευών.
Η χώρα γερνάει γρήγορα
Ενώ η ανάκαμψη μετά την πανδημία εξηγεί τις πιο πιεστικές ανάγκες εργασίας, η έλλειψη προσφέρει επίσης μια γεύση από τα βαθύτερα προβλήματα που πλήττουν τις βιομηχανοποιημένες οικονομίες με λιγότερα μωρά, συρρίκνωση εργατικού δυναμικού και αυξανόμενα κόστη δημόσιας χρηματοδότησης.
«Μια γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι θα πρέπει να βασίζόμαστε περισσότερο σε ξένους εργαζόμενους για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να διατηρήσουν τα κράτη πρόνοιας και τις συντάξεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, αρχιτέκτονας της μεταρρύθμισης. «Είναι περισσότερο ένα μεσοπρόθεσμο πρόβλημα, αλλά αυτό το μέτρο έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτόν τον ορίζοντα».
Η Ισπανία έχει μια από τις πιο γρήγορα γηράνουσες κοινωνίες στον κόσμο. Το μερίδιο του πληθυσμού της άνω των 65 ετών είναι πλέον στο 23%, αντικατοπτρίζοντας ιδιαίτερα υψηλό προσδόκιμο ζωής και χαμηλά ποσοστά γονιμότητας. Ο αριθμός των Ισπανών θα συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο έως το 2100, υποθέτοντας κανονικές μεταναστευτικές ροές, δείχνουν οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών.
Δεν είναι οι μετανάστες το ίδιο ευπρόσδεκτοι παντού
Ο Escriva, πρώην οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέπει ότι τέτοιες προκλήσεις θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό για να καλύψουν τα κενά δεξιοτήτων στις προηγμένες οικονομίες.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει ήδη, καθώς και άλλες χώρες υποδέχονται μετανάστες. Η Γερμανία σχεδιάζει μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει σε περισσότερους από 130.000 αλλοδαπούς να αποκτήσουν κανονικό καθεστώς και η Πολωνία θέλει πολλοί από τους 2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες στη χώρα να παραμείνουν για πάντα.
Αλλα έθνη είναι πιο αποφασισμένα να κρατήσουν τους ξένους έξω. Τα ιταλικά ακροδεξιά κόμματα που ζητούν καταστολή των παράνομων μεταναστών προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα.
Εν τω μεταξύ, το νατιβιστικό Κόμμα Εθνικής Συσπείρωσης της Γαλλίας είχε τις καλύτερες επιδόσεις του στις κάλπες τον Ιούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε σε μεγάλο βαθμό τα σύνορά του στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζητούσαν εργασία μετά την έξοδό του από το μπλοκ.
Στην Ισπανία, το ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα Vox, η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, έχει σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει σχετικά με τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης. Το κόμμα είναι συχνά λιγότερο επικριτικό για εργάτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες ήταν υπό ισπανική κυριαρχία για αιώνες.
Η Ισπανία θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της πιο γρήγορα
Δεν είναι όλοι οι ξένοι το ίδιο ευπρόσδεκτοι. Αν και η Ισπανία προσλαμβάνει ήδη αγρότες απευθείας από το Μαρόκο, η κυβέρνηση έχει κρατήσει σκληρή στάση έναντι των περισσότερων άλλων Αφρικανών μεταναστών.
Τον Ιούνιο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της μαροκινής και της ισπανικής αστυνομίας να αποτρέψουν εκατοντάδες από το να περάσουν έναν φράχτη στο βορειοαφρικανικό κονκλάβιο της Μελίγια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Ignacio Conde-Ruiz, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, η Ισπανία θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της πιο γρήγορα για να αποφύγει να χάσει μια δεξαμενή εργαζομένων που είναι πιθανό να συρρικνωθεί στο μέλλον, καθώς πέφτουν και τα ποσοστά γονιμότητας στη Λατινική Αμερική.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα εάν θέλουμε η οικονομία μας να λειτουργήσει σωστά και να μειώσει την πίεση στις συντάξεις μας», είπε. «Θα είναι πιο δύσκολο να φέρεις μετανάστες στο μέλλον».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!