Κυβερνήσεις δυτικών χωρών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Τουρκία να πληγεί από μέτρα αντιποίνων, αν βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών.
Εξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την συμφωνία αυτή.
Ερντογάν: Η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθούν σε ρούβλια, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Μια θετική πτυχή της επίσκεψής μας στο Σότσι είναι η συμφωνία μας με τον Πούτιν για το ρούβλι. (...), οι συναλλαγές μας σε ρούβλια θα εξασφαλίσουν οφέλη για την Τουρκία και τη Ρωσία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Σότσι στην νότια Ρωσία, όπου συνάντησε χθες Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα πληρωθούν εν μέρει σε ρούβλια», ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε τον όγκο των μελλοντικών συναλλαγών σε ρούβλια.
Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της σε διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εν μέσω των άνευ προηγουμένου δυτικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ενώ καταδίκασε γρήγορα τη ρωσική επίθεση, η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση και να μην συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και το 45% των αγορών φυσικού αερίου της.
Η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εν μέρει, σε ρούβλια θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τουρκία να μην μειώσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!