Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πώς βλέπει η ΕΕ τη διαμάχη Κίνας – Ταϊβάν;

Στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, όταν πρόκειται για την Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σιωπά. Και η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν για το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι παραμένει μάλλον τυπική. Οι εντάσεις με την Κίνα θα πρέπει να επιλυθούν «μέσω διαλόγου» και οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να αποφευχθούν «λανθασμένες εκτιμήσεις», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι ενώ αναγνωρίζει την αρχή της πολιτικής της μιας Κίνας και το Πεκίνο ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση, επιθυμεί επίσης «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».

«Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος να προχωρήσουμε», δήλωσε η Σούζα Φερεντσί, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντονγκ Χβα στην Ταϊβάν και πρώην πολιτική σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή της στην DW.

Είναι μια θεμελιώδης σύγκρουση

 

Η πολιτική της ΕΕ έναντι της Ταϊβάν καθορίζεται κυρίως από τα κράτη-μέλη και δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλα βήματα αυτή τη στιγμή, λέει. Ωστόσο, ως μέρος μιας αλλαγής στάσης απέναντι στην Κίνα - η ΕΕ την θεωρεί πλέον «συστημικό αντίπαλο» - υπάρχει παράλληλα και μια ολοένα και πιο ανεξάρτητη άποψη για την Ταϊβάν.

Η πολιτική επιστήμονας αναμένει ότι και οι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα επανεκτιμήσουν τη θέση τους. Μέχρι τότε, οι επαφές με την Ταϊπέι θα προωθούνται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί βουλευτές είναι ανοιχτοί στην ενίσχυση των σχέσεων.

Η Λιθουανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν εντείνει τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και θεωρούν όλο και περισσότερο το νησί ως εταίρο. Υπάρχουν εν τω μεταξύ συνεργασίες, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή μέσω βοήθειας για πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μια σπίθα θα μπορούσε να ανάψει φωτιά σε όλο τον κόσμο

 

Ο Ράινχολντ Μπυτικόφερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων, είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της πολιτικής της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα. Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, λέει ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια «θεμελιώδης σύγκρουση», γιατί εδώ και αρκετά χρόνια το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα παίζει το σοβινιστικό χαρτί για να ενσωματώσει την Ταϊβάν στη Λαϊκή Δημοκρατία, ακόμη και παρά τη θέλησή της. Το Πεκίνο προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι η κατάκτηση της Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη. «Φυσικά κάθε χειρονομία αλληλεγγύης στέκεται εμπόδιο», λέει ο Μπυτικόφερ.

Στα μέσα Ιουλίου η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νίκολα Μπέερ, η οποία είναι μέχρι σήμερα η υψηλότερη πολιτικός από την ΕΕ που επισκέφθηκε την Ταϊβάν, έστειλε ένα μήνυμα. «Η Ταϊβάν αξίζει όλη την προσοχή της Ευρώπης» και συμπλήρωσε πως «οι απειλές της Κίνας δεν περνούν απαρατήρητες από την Ευρώπη και είναι απαράδεκτες», ωστόσο οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή στο status quo θα μπορούσε να ανάψει μια περιφερειακή πυρκαγιά, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: DW

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ