H ρωσική κρατική εταιρεία, Rosatom, άρχισε να μεταφέρει χρήματα στη θυγατρική της εταιρεία στην Τουρκία, η οποία κατασκευάζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Ακούγιου, στη μεσογειακή ακτή της γειτονικής χώρας, παρά κάποιες εκτιμήσεις ότι το έργο θα καθυστερήσει λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Rosatom έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην κατασκευάστρια εταιρεία, Akkuyu Nuclear, ενώ δύο ακόμη αντίστοιχα εμβάσματα είναι προγραμματισμένα για αυτή και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.
Οι χρηματοδοτικές συμφωνίες για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosatom, η οποία δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία θέλει να καλύψει το 10% της ζήτησης ρεύματος
Το εργοστάσιο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Τουρκία προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της, με στόχο την κάλυψη του 10% της εγχώριας ζήτησης ρεύματος από τη στιγμή που θα τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.
To Bloomberg σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσέχει να μη δυσαρεστήσει το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το έργο έχει λάβει κάποια χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, Sberbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και από τη Sovcombank που βρίσκεται επίσης στη λίστα των κυρώσεων.
Αντίθετα, η Rosatom, η οποία είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που το κατασκευάζει δεν έχουν υποστεί κυρώσεις.
Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών την επόμενη διετία για το έργο στο Ακούγιου, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Χειρονομία ακλής θέλησης του Πούτιν προς τον Ερντογάν
Οι εργασίες στον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν στο Akkuyu 2 μετά από δύο χρόνια. Το έργο σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Ενας από τους Τούρκους αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg, περιέγραψε τις μεταβιβάσεις των χρημάτων ως χειρονομία καλής θέλησης από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον ρόλο του Ερντογάν στη σημαντική συμφωνία για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, μειώνοντας τις ανησυχίες για μία παγκόσμια διατροφική κρίση. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.
Τον Μάρτιο, η Rosatom δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να πουλήσει έως και το 49% των μετοχών της στο Ακούγιου σε επενδυτή, ωστόσο έχει τους αναγκαίους πόρους και εργαλεία για την επιτυχή υλοποίηση του έργου», ακόμη και αν χρειαστεί να χρηματοδοτήσει το έργο εξ ολοκλήρου.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!