Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το lockdown σε όλη τη χώρα για τουλάχιστον 3 επιπλέον εβδομάδες και τόνισε πως τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου.
Ο Τζόνσον προσπάθησε να περιορίσει την οργή των Συντηρητικών παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος θα βγάλει τη χώρα από την από το lockdown, περιορίζοντας τα νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για να αρθεί το lockdown πριν το πέρας των επόμενων εβδομάδων, αποκλείοντας ακόμα και την ιδέα να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες. Αυτή τη στιγμή, μόνο τα παιδιά εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης πηγαίνουν στα σχολεία, ενώ όλοι οι άλλοι μαθαίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο και για τους εμβολιασμούς, υποστηρίζοντας πως έχει σημειωθεί γρήγορη πρόοδος, αφού 6,8 εκατ. Βρετανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία εκ των δύο δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο αριθμός αυτός μεταγράφεται στο 13% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Σημειώνεται πως στόχος τους είναι να εμβολιαστούν οι τέσσερις κύριες ευάλωτες ομάδες μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
«Ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλές να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αυτό εξαρτάται από την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε αφού ο αριθμός των νεκρών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε το ζοφερό ορόσημο των 100.000, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι τα θύματα θα μπορούσαν να μειωθούν με αυστηρότερη κυβερνητική δράση.
►Κορονοϊός: Τσουνάμι οργής και θλίψης στη Βρετανία για τους νεκρούς
Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι «ο διαρκής αποκλεισμός δεν είναι λύση», αλλά επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα γίνονται αυστηρότεροι, με επιβαλλόμενες 10ήμερες διαμονές σε «ξενοδοχεία καραντίνας» για αφίξεις από χώρες που βρίσκονται σε «κόκκινη λίστα» με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.
Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον δήλωσε στο BBC ότι εάν είχαν ληφθεί μέτρα «νωρίτερα και με μεγαλύτερη αυστηρότητα τον Σεπτέμβριο», τότε οι 60.000 θάνατοι τους τελευταίους τέσσερις ή πέντε μήνες θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί σημαντικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!