Είναι κοινός τόπος ότι κάθε πρόσληψη που γίνεται σε μία επιχείρηση, μπορεί να την οδηγήσει στην κορυφή ή να την καταδικάσει στην αποτυχία. Και μπορεί η κάθε επιχείρηση να θέτει τα δικά της στάνταρ για τα εφόδια και τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοί της, ο Έλον Μασκ όμως - αντιστυμβατικός όπως πάντα - διαμηνύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε τα πανεπιστημιακά πτυχία, ούτε καν το απολυτήριο λυκείου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ως γνήσιος οραματιστής, ενδιαφέρεται για ένα και μόνο πράγμα: Εάν οι υποψήφιοι προς πρόσληψη διαθέτουν «αποδεικτικά στοιχεία εξαιρετικής ικανότητας».
Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2014: «Εάν υπάρχει ιστορικό εξαιρετικών επιτευγμάτων, τότε είναι πιθανό ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον». Και οι ειδικοί τον επιβεβαιώνουν: Για μία ακόμη φορά, ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας έχει απόλυτο δίκιο.
Εντοπίζοντας έναν ψεύτη
Το πρόβλημα είναι ότι σε μια τέτοια ερώτηση, ο καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι ο καλύτερος. Ο Έλον Μασκ έχει και εδώ τη λύση. Όπως αποκάλυψε το 2017, στις συνεντεύξεις των υποψηφίων προς εργασία, υπάρχει μία και μόνο ερώτηση στην οποία δίνει σημασία: «Πες μου μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις και με ποιον τρόπο τα έλυσες».
►Ο μέσος Ελληνας δουλεύει 44,5 χρόνια για να βγάλει όσα ο Ελον Μασκ σε 1 λεπτό
Όπως υποστηρίζει, «οι άνθρωποι που έλυσαν πραγματικά ένα πρόβλημα, ξέρουν με ακρίβεια πώς το έπραξαν». Και τούτο διότι «ξέρουν και μπορούν να το περιγράψουν με την πιο μικρή λεπτομέρεια».
Ο Μασκ θεωρεί ότι όποιος αξιώνει ψευδώς ότι έχει επιλύσει σοβαρά προβλήματα, είναι ανίκανος να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του. Ως εκ τούτου, αφήνει τους υποψηφίους να ξεδιπλώσουν μόνοι τους και βήμα βήμα, την αλήθεια ή το... ψέμα τους.
Η επιστήμη «μίλησε»
Η πρακτική του Μασκ είναι πέρα για πέρα αποτελεσματική υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Applied Research of Memory and Cognition. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει καλύτερη «παγίδα» για να εντοπίσεις έναν ψεύτη από μία συνέντευξη για μία θέση εργασίας.
Αυτό γίνεται μέσω απλών τεχνικών, όπως η επονομαζόμενη «ασύμμετρη διαχείριση πληροφοριών» που έχει σχεδιαστεί ώστε ο ερωτώμενος να αποδεικνύει με έναν ξεκάθαρο τρόπο την αθωότητα ή την ενοχή του, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σε αυτόν που θέτει τα ερωτήματα. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι είναι «αθώοι» και λένε την αλήθεια, παρουσιάζουν πιο σαφείς πληροφορίες και λεπτομέρειες στις απαντήσεις τους.
Αντίθετα, οι ψεύτες επιθυμούν να κρύψουν την ενοχή τους και αποκλειούν βάσει... στρατηγικής κρίσιμες πληροφορίες.
Ως εκ τούτουν η συμβουλή είναι μία: Αν θέλετε τη δουλειά, πείτε την αλήθεια!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!