Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τελικό κείμενο ΝΑΤΟ: Αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας, πρόκληση η Κίνα

Πηγή: AP Photo

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή τους «για όσο χρόνο χρειαστεί» απέναντι στην «αγριότητα» της Μόσχας, η οποία από την πλευρά της κατήγγειλε τη μελλοντική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την οποία θεωρεί «επιθετική» και «αποσταθεροποιητική» ενέργεια.

«Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί σε εμάς για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη στη Μαδρίτη.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς το Κίεβο μέσω της «παράδοσης μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού» και με στόχο τη «βελτίωση της άμυνας της Ουκρανίας» απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις.

«Η αποτρόπαιη αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και μαζικούς εκτοπισμούς, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά», σημειώνουν οι ηγέτες, τονίζοντας ότι η Ρωσία φέρει «την πλήρη ευθύνη για αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή».

Με τις δηλώσεις που έγιναν στη Μαδρίτη, «το ΝΑΤΟ απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αλλά ουσιαστικές αποφάσεις», σχολίασε μέσω του Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαιρετίζοντας την «ξεκάθαρη θέση» του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία και την «ισχυρή θέση» του» για την Ουκρανία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε προσκληθεί να μιλήσει στους ηγέτες της Συμμαχίας μέσω τηλεδιάσκεψης, ζήτησε να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για να μπορέσει η Ουκρανία να αντισταθεί στο «ρωσικό πυροβολικό».

Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, που σε αυτή τη σύνοδο υιοθέτησαν έναν νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, περιέγραψαν τη Ρωσία ως «την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων και την ειρήνη» στην ευρωατλαντική ζώνη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επίθεσης στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων», αναφέρουν σε αυτό το έγγραφο που δεν είχε αναθεωρηθεί από το 2010 και του οποίου η τελευταία έκδοση χαρακτήριζε τη Μόσχα «στρατηγικό εταίρο».

Αυτός ο νέος οδικός χάρτης αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά τις «προκλήσεις» που θέτει η Κίνα. «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές του Πεκίνου αψηφούν τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας και τις αξίες μας», τονίζεται στο έγγραφο.

Λόγω της ρωσικής απειλής, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν εξάλλου την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, αυξάνοντας σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες τον αριθμό των δυνάμεων που θα βρίσκονται σε επαυξημένη ετοιμότητα. «Αυτή είναι η πιο σημαντική αναδιοργάνωση της συλλογικής μας άμυνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος σε μια «κομβική στιγμή» στην ιστορία της Ατλαντικής Συμμαχίας, που ιδρύθηκε το 1949.

«Είμαστε παρόντες στο ραντεβού» και «αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε από την πλευρά του την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.

Άρση του τουρκικού βέτο

Η σύνοδος της Μαδρίτης έδωσε επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες έσπασαν τη μακρά παράδοση της «στρατιωτικής ουδετερότητάς τους» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ένταξη μπλόκαρε η Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι παρέχουν καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ωστόσο, η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της την Τρίτη, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θεωρεί ότι εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» των δύο χωρών απέναντι στο PKK.

Η διεύρυνση, που θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 30 χωρών μελών τους επόμενους, προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Είναι «ένας βαθύτατα αποσταθεροποιητικός παράγοντας για τις διεθνείς υποθέσεις», σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «επιθετική» κίνηση απέναντι στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε επίσης με αντίποινα τη Νορβηγία, κατηγορώντας την ότι μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων που προορίζονται για Ρώσους κατοίκους του αρχιπελάγους των νησιών Σβάλμπαρντ, στην Αρκτική.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ