Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κατά των ΗΠΑ, χωρίς να τις κατονομάσει στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη φετινή σύνοδο κορυφής των BRICS – Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής - καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τις αναδυόμενες αγορές σε ένα περιβάλλον τεταμένων σχέσεων με τη Δύση.
Ο Σι επέκρινε την επιβολή κυρώσεων και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί πως η παγκόσμια οικονομία θα χωριστεί σε αποκλειστικές οικονομικές χώρες, ενώ κάλεσε τον κόσμο να πολεμήσει κατά της ηγεμονίας οποιασδήποτε χώρας.
Η εργαλειοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας κάνει τον κόσμο να υποφέρει
«Το να πολιτικοποιεί κάποιος, να χρησιμοποιεί ως μέσο και να εργαλειοποιεί την παγκόσμια οικονομία, χρησιμοποιώντας την κυρίαρχη θέση του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επιβάλει κυρώσεις, δεν θα πλήξει μόνο τον ίδιο αλλά και τους άλλους, αφήνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν», είπε ο Σι στο BRICS Business Forum, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
Η σύνοδος, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο, προσφέρει στον Σι και τον Πούτιν ένα όχημα να μεταδώσουν τις θέσεις τους για την παγκόσμια τάξη μετά τη διακήρυξη της «απεριόριστης φιλίας» τους λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα μαθήματα από τους παγκόσμιους πολέμους
Η Κίνα έχει προσφέρει έκτοτε κρίσιμη διπλωματική στήριξη στη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο αντιδρά στις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στην ομιλία του, ο Σι αναφέρθηκε στα μαθήματα των δύο παγκόσμιων πολέμων καθώς προειδοποίησε κατά μίας σύγκρουσης, κατηγορώντας ξανά το ΝΑΤΟ ότι είναι υπεύθυνο για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
«Εκείνοι που έχουν εμμονή με μία θέση ισχύος, επεκτείνουν τη στρατιωτική συμμαχία τους και επιδιώκουν τη δική τους ασφάλεια εις βάρος άλλων το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βρεθούν σε ένα παζλ ασφάλειας», είπε ο Κινέζος πρόεδρος.
Ο Σι πρότεινε μία εναλλακτική στην παγκόσμια διακυβέρνηση που καθορίζεται από τη Δύση, όπως τη μείωση των εμποδίων για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στο επίκεντρο, καθώς και την παροχή μεγαλύτερου λόγου για την οικονομική διακυβέρνηση στις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!