Για τον κίνδυνο η ΕΕ να απομακρυνθεί από το στόχο της μείωσης των αερίων και να επιστρέψει στον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απόφαση της Γερμανίας, Αυστρίας και Ολλανδίας να λειτουργήσουν ξανά τα εργοστάσια άνθρακα μετά την κίνηση της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στις «τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» υπογραμμίζοντας, ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση για να προχωρήσουμε μπροστά και όχι για να υποχωρήσουμε στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Είναι μια λεπτή γραμμή και δεν είναι καθορισμένο αν θα κάνουμε τη σωστή στροφή».
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι χώρες ανησυχούν για περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου, τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ χαρακτηρίζουν «ενορχηστρωμένες» από το Κρεμλίνο.
Η επικείμενη αύξηση της χρήσης άνθρακα, έστω και προσωρινή, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να καθυστερήσουν τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.
Ο Rob Jetten, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αλλάξει έως και τους νόμους που προβλέπουν την λειτουργία των σταθμών καύσης άνθρακα με μέγιστη χωρητικότητα 35%.
Η Γερμανία και η Αυστρία ανακοίνωσαν την επείγουσα επανεκκίνηση των εργοστασίων άνθρακα την Κυριακή, αφού η Ρωσία μείωσε τη χωρητικότητα του αγωγού Nord Stream 1 κατά 60% την περασμένη εβδομάδα. Ο αγωγός, που διασχίζει τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είναι ένας από τους κύριους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες πριν από το χειμώνα.
Και η Ιταλία στα χνάρια της Γερμανίας
Άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, αναμένεται να ακολουθήσουν τη Γερμανία στην επανεκκίνηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις λόγω των ενεργειακών ελλείψεων, με τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη να αυξάνονται περισσότερο από 50% την περασμένη εβδομάδα. Το φυσικό αέριο είναι τουλάχιστον έξι φορές πιο ακριβό στην ευρωζώνη από ό,τι πριν από την πανδημία.
Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ έχει λάβει «μέτρα έκτακτης ανάγκης» για να ανταποκριθεί στην απειλή μείωσης του εφοδιασμού από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας δίνοντας «προτεραιότητα» στο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η βιομηχανία έχει μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου εν μέρει ως απάντηση στις τιμές που έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ ενώ η Κομισιόν επιμένει στο μέτρο μείωσης της κατανάλωσης με τους θερμοστάτες κατά 2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερους ώστε να μειωθεί σημαντικά η χρήση αερίου.
Η ΕΕ θέλει να επιταχύνει τα σχέδια της για την αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, ενώ βρίσκει τρόπους διαφοροποίησης των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, όπως η μεταφορά θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες περιοχές.
Η Κομισιόν προωθεί το REPowerEU
Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα στα σχέδια της ΕΕ να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο «REPowerEU», η ΕΕ στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου και να επεκτείνει την αιολική και ηλιακή δυναμικότητα.
Επιπλέον, η ΕΕ ελπίζει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο μπορούν να παρέχουν επιπλέον LNG για την Ευρώπη.
Είπε επίσης ότι Νορβηγία και Αζερμπαϊτζάν «ενισχύουν» την παραγωγή τους για να δώσουν στην ΕΕ εναλλακτικές λύσεις για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αποτελούσαν έως και το 40% στην ΕΕ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η REPowerEU θα αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εξορθολογίσει τους κανονισμούς σχεδιασμού, έτσι ώστε τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων, να μπορούν να κατασκευαστούν πιο γρήγορα, είπε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!