Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, «πάγωσε» τον κόσμο και προκάλεσε τεράστια αναταραχή στις αγορές με τους σαρωτικούς «ανταποδοτικούς» δασμούς που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν αυτοί αποτελούσαν μία δραματική αλλαγή στην αμερικανική οικονομική πολιτική ή αν επρόκειτο για μία μπλόφα με στόχο να αναγκάσει τις άλλες χώρες να κάνουν νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Η χθεσινή κίνηση του Τραμπ να διατηρήσει σε ισχύ τους δασμούς 10% έναντι όλων των χωρών, με εξαίρεση την Κίνα, αλλά να αναστείλει για 90 ημέρες τους υψηλότερους δασμούς που είχε εξαγγείλει για δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και της ΕΕ, έδειξε ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί έχουν σε κάποιο βαθμό και τους δύο αυτούς στόχους.
Παραμένουν οι δασμοί 10%
Για την Ελλάδα και συνολικά την ΕΕ, όπως και για άλλες χώρες, η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με αυτή που ίσχυε πριν την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης. Τα ελληνικά και γενικότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα αντιμετωπίζουν δασμούς 10% από σήμερα αντί 20%, με το υπόλοιπο 10% να αναστέλλεται για μία περίοδο τριών μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει διαπραγμάτευση για νέες συμφωνίες, την κατάληξη των οποίων θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα επηρεαστούν, αν και σε μικρότερη έκταση.
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η τρίμηνη αναστολή στους υψηλότερους δασμούς δόθηκε, επειδή δεκάδες χώρες από όλο τον κόσμο ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να διαπραγματευθούν νέες εμπορικές συμφωνίες και σημειώνει ότι αυτό δείχνει την ορθότητα της πολιτικής Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών προκάλεσε συναγερμό ακόμη και μεταξύ υποστηρικτών του Τραμπ στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό τομέα, οι οποίοι του ζήτησαν να αλλάξει πορεία.
Αν ο Τραμπ άφηνε τους υψηλούς δασμούς, μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και μία γενικότερη οικονομική κρίση θα ήταν πολύ πιθανή.
Το παράθυρο ευκαιρίας για την ΕΕ
Για την ΕΕ υπάρχει τώρα το «παράθυρο» ευκαιρίας για διαπραγμάτευση που ζητούσε από την αρχή καθώς είναι δεδομένο ότι η κλιμάκωση ενός δασμολογικού πολέμου θα μεγάλωνε τις απώλειες για όλες τις πλευρές.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δις, δολαρίων, αλλά αυτοί είχαν προαναγγελθεί και δεν αφορούσαν απάντηση στους «ανταποδοτικούς» δασμούς του Τραμπ αλλά στους δασμούς 25% που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ από όλο τον κόσμο.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, εξήρε την κίνηση του Τραμπ για την τρίμηνη αναστολή ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ενότητας της ΕΕ. Πριν την αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου, ο Επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του στις ΗΠΑ για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει αποδοτική διαπραγμάτευση.