Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αντιμέτωποι με τη μαύρη πραγματικότητα οι Βρετανοί

Πλήττονται οι βρετανικές εξαγωγές ψαριών και θαλασσινών μετά το Brexit / Πηγή: AP Newsroom
Πλήττονται οι βρετανικές εξαγωγές ψαριών και θαλασσινών μετά το Brexit / Πηγή: AP Newsroom

Ψάρια που σαπίζουν, θέσεις εργασίας που χάνονται και γραφειοκρατικές διαδικασίες που γιγαντώνονται. Η ώρα της πληρωμής έφτασε για τους Βρετανούς που πλέον συνειδητοποιούν τι πραγματικά φέρνει το Brexit.

Σύμφωνα με ανάλυση του Λουκ ΜακΓκι για το αμερικανικό CNN, η εμπορική συμφωνία Ηνωμένου ΒασιλείουΕΕ μία μόλις εβδομάδα πριν από το τέλος της διορίας των δύο πρώην εταίρων, προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit, σήμαινε ότι χρόνος δεν υπήρχε για άμεση και πλήρη εφαρμογή. Κατά συνέπεια, οι αμέτρητες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις εφοδιαστικές αλυσίδες κι διακρατικές εμπορικές συνδιαλλαγές δεν βρίσκονται αντιμέτωπες παρά με αποδιοργάνωση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, παρά το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ξανά και ξανά ότι το Brexit είναι η τέλεια ευκαιρία για τις βρετανικές εξαγωγές από την αναγέννηση του ελεύθερου εμπορίου, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αναφορές για αδιάθετα ψάρια που μένουν εντός Μεγάλης Βρετανίας και σαπίζουν, επειδή οι έμποροι δεν μπορούν να τα εξάγουν στην ΕΕ, είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις του Brexit σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν στο CNN πως όλα αυτά αποτελούν απλώς μια μεταβατική περίοδο προς την αναγέννηση των εξαγωγών και του εμπορίου.

Το ρεπορτάζ όμως, συνεχίζει με πυλώνα το θέμα που αποτελούσε και το πιο καυτό ζήτημα των διαπραγματεύσεων: την αλιεία και το εμπόριο ψαριών. Οι Σκωτσέζοι αλιείς και ιχθυέμποροι, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, εκφράζουν φόβους ότι είναι θέμα εβδομάδων να καταρρεύσει η εν λόγω βιομηχανία.

►Διαβάστε: Θύμα του Brexit τα fish and chips της Ιρλανδίας

«Έχουμε ένα εξ ολοκλήρου καινούριο σύστημα εξαγωγών, που όμως δεν έχει δοκιμαστεί προηγουμένως. Το αποτέλεσμα είναι να εφαρμόζεται λάθος σχεδόν εξαρχής» δηλώνει ο επικεφαλής του «Scotland Food and Drink» Τζέιμς Γουίδερς και προσθέτει ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες απλώς δεν μπορούσαμε να στείλουμε φρέσκο ψάρι στη Μαδρίτη με ένα απλό έγγραφο. Τώρα, πρέπει να ολοκληρώσουμε 26 βήματα για κάθε μία συνδιαλλαγή».

Με απλά λόγια, οι Βρετανοί εξαγωγείς αναγκάστηκαν να «κόψουν» την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μία νυκτί. Στον πραγματικό κόσμο, σε μια αγορά που ζει με ελάχιστο κέρδος, το να μπλεχτεί σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου, αλλά και χρημάτων.

Στους ισχυρισμούς των επαγγελματιών, η βρετανική κυβέρνηση ανταπαντά πως χορηγεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις 23 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, ενώ ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται πως η ιχθυο-εμπορία πλήττεται αυτή τη στιγμή λόγω του Brexit, αλλά λόγω του lockdown που συνεπάγεται κλειστά εστιατόρια.

Εκκληση για νέα εμπορική συμφωνία

Από την άλλη, οι επαγγελματίες απευθύνουν έκκληση για νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν είναι άλλωστε, μακρινές οι σκηνές με τις ουρές χιλιομέτρων που σχημάτιζαν εκατοντάδες φορτηγά με προϊόντα και αγαθά στα βρετανο-ευρωπαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με την IHS Markit, οι παραδόσεις προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερούν πολύ περισσότερο, ενώ οι βρετανοί εξαγωγείς αναφέρουν πτώση κατά 33% που οφείλεται στην πανδημία και άλλο ένα 60% λόγω του Brexit.

Εκπρόσωποι εταιρειών logistics και μεταφορών εκφράζουν στο CNN ανησυχίες πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν ραγδαία μέσα στους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν, ο αντίκτυπος του Brexit δεν έχει φτάσει στους Βρετανούς καταναλωτές, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα αργήσει να φτάσει. Εκτιμάται αρχικά, ότι θα αρχίσει μια σταδιακή μείωση ποικιλίας σε φρέσκα εισαγόμενα προϊόντα. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Logistics UK, «βραχυπρόθεσμα, ενώ οι αλυσίδες εφοδιασμού θα αρχίσουν το ξεσκαρτάρισμα, θα σημάνει ότι θα επιστρέψουμε σε μια πιο εποχιακή προσέγγιση στην αγορά (αγροτικών προϊόντων) ή σε μικρότερη ποικιλία».

Κατά το ρεπορτάζ, η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο από ελλείψεις προϊόντων θα είναι η Βόρεια Ιρλανδία λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ήδη εικόνες από άδεια ράφια σούπερ μάρκετ κάνουν τον γύρο του κόσμου, με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών Σάιμον Κόβενεϊ να δηλώνει ότι πρόκειται «ξεκάθαρα για θέμα Brexit» και αποτελεί «μέρος της πραγματικότητας» αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

►Διαβάστε: Βρετανία: Οι αλυσίδες λιανικής είναι έτοιμες να κάψουν παραγγελίες προς την ΕΕ

Την ίδια ώρα, εκφράζονται ανησυχίες για σταδιακή και σοβαρή μείωση των εμπορικών σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξαγωγείς θα χάσουν σημαντικό αριθμό πελατών που δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν σε άλλες αγορές και κατά συνέπεια, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν. Ο Ντέιβιντ Χένιγνκ, ο διευθυντής του βρετανικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, επεσήμανε ότι «το μακροπρόθεσμο μήνυμα που αποστέλλεται είναι ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιο και καταστροφικό για τις εσωτερικές επενδύσεις».

Κατά την Anna Jerzewska, ιδρύτρια της «Trade and Borders» που έχει σκοπό την υποστήριξη εξαγωγών και εισαγωγών ανά την Ευρώπη, τονίζει ότι ενώ υπήρχε χρόνος προετοιμασίας, «πέντε χρόνια τώρα δεν προετοιμαστήκαμε για τίποτα, ενώ γνωρίζαμε τους κινδύνους». Το κυριότερο πρόβλημα κατά την Jerzewska, είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά της στα προβλήματα και δεν κάνει τίποτα να στηρίξει τις επιχειρήσεις. «Το να λάβεις απάντηση σε ένα τεχνικής φύσης θέμα, μπορεί να πάρει μέχρι και 48 ώρες, κάτι που είναι τεράστιο πρόβλημα όταν πρόκειται για φρέσκα αγαθά».

Κι ενώ δεν έχει καν περάσει ένας μήνας από το τελεσίδικο Brexit, ακόμα και συντηρητικοί πολιτικοί που ήταν υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, εκφράζουν απογοήτευση από την εμπορική συμφωνία.

Πλέον, το διακύβευμα που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τον εμπορικό κόσμο είναι κατά πόσο οι υπέρμαχοι του Brexit σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο που επηρέασαν συνειδήσεις στο κρίσιμο δημοψήφισμα, θα παραδεχτούν επιτέλους την αλήθεια, ότι η έξοδος από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον πλανήτη έχει άμεσες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ