Οπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ισπανία ο τουρισμός ανακάμπτει θεαματικά και η βιομηχανία φιλοξενίας ξεκινά να υποδέχεται τους επισκέπτες που μετά από τα 2 τελευταία χρόνια της πανδημίας θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους.
Ωστόσο η έλλειψη προσωπικού και δη σερβιτόρων προβληματίζει τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι οποίοι παρά την υψηλή ανεργία στη χώρα (13,4%) αδυνατούν να βρουν υπαλλήλους.
Οπως αναφέρει σε ρεπορπτάζ του ο Guardian, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές τον Ιούνιο, ενώ ξενοδοχεία όπως το Hard Rock στην Ίμπιζα προσφέρουν ακόμη και μπόνους 200 ευρώ σε όποιους θελήσουν να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι στην κουζίνα και στο μπαρ του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί επιχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό ήταν μετανάστες και έχουν πια φύγει από τη χώρα, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ήταν κλειστός ο χώρος της εστίασης.
Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η δουλειά του σερβιτόρου στην Ισπανία συνοδεύεται από ένα «στίγμα» με αποτέλεσμα να μην θεωρείται πλέον ελκυστική παρά μόνο σε φοιτητές που αναζητούν ένα εισόδημα ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.
Πάντως ο μέσος μισθός για έναν νέο σερβιτόρο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ανέρχεται στα 1.260 ευρώ, σύμφωνα με το συνδικάτο UGT. Δεδομένου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία είναι κοντά στα 1.000 ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι εργοδότες προσφέρουν έξτρα μπόνους για να δελεάσουν νέο προσωπικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!