Η αβεβαιότητα σχετικά με τους επερχόμενους δασμούς των ΗΠΑ συνεχίζει να πιέζει τις παγκόσμιες αγορές τον τελευταίο μήνα, ωστόσο οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους νέους δασμούς, στις 23:00 ώρα Ελλάδας, πιθανότατα δεν θα σηματοδοτήσουν το τέλος της αναταραχής.
Όπως αναφέρει το CNBC, κατά την αποψινή ομιλία του ο Τραμπ αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του ποιες χώρες και ποιοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστούν από τους δασμούς, της διάρκειας που θα έχουν τα νέα μέτρα, του ύψους και του τρόπου υπολογισμού των δασμών, καθώς και του εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις.
Ρητορική και πραγματικότητα
Εν αναμονή των ανακοινώσεων, οι επενδυτές - τονίζει το αμερικανικό δίκτυο - προσπαθούν να διαχωρίσουν τη ρητορική από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον δείκτη MSCI World Index, ο Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας του τελευταίου ενάμισι έτους για τις μετοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 4,18% και τον S&P 500 των ΗΠΑ να χάνει 5,75%. Στον αντίποδα, οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού έδειξαν ελαφρά ανθεκτικότητα, με το CSI 300 της Κίνας να υποχωρεί μόλις 0,07%.
Ανησυχία
Η Ζωή Γκίλεσπι, διαχειρίστρια πλούτου της RBC Brewin Dolphin, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι ανακοινώσεις στις οποίες θα προχωρήσει σε λίγες ώρες ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αφήσουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Τόνισε δε ότι ο κίνδυνος έγκειται κυρίως στις πιθανές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανταποδοτικούς δασμούς, καθώς και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. «Υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουμε με αυξημένη αβεβαιότητα για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα ανταποδοτικά μέτρα απαντώντας στους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα λάβει «δραστικά αντίμετρα εάν χρειαστεί», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιδιώκει οικονομική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διατηρεί «όλες τις επιλογές ανοιχτές» σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
«Ημέρα Σφαγής»
Ο Οζάν Οζκουράλ, ιδρυτικό μέλος της Tanto Capital Partners, σχολίασε ότι ενώ ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη 2α Απριλίου «Ημέρα Απελευθέρωσης», η πραγματικότητα για τις αγορές μπορεί να μοιάζει περισσότερο με «Ημέρα Σφαγής». «Είναι κλασική η τακτική "σοκ και δέος" από τον Τραμπ, αλλά ο συνεχής και μερικές φορές αντιφατικός κύκλος ειδήσεων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων», τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους έναντι της Ευρώπης μακροπρόθεσμα, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες.
Διατηρείται η δυναμική των ΗΠΑ
Παρά τις προκλήσεις, η Ζωή Γκίλεσπι υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προτιμώμενος προορισμός για επενδύσεις λόγω της ποιότητας των εταιρειών και της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις στους δείκτες ανάπτυξης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την πορεία των επιτοκίων και τις διακοπές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές προς εταιρείες με έντονα εγχώριο προσανατολισμό.
Τέλος, ο Αρνό Ζιρό, επικεφαλής στρατηγικής της Kepler Cheuvreux, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τετάρτη θα σηματοδοτήσει την κορύφωση της αβεβαιότητας, σημειώνοντας ότι πολλοί αναλυτές έχουν ήδη προσομοιώσει διάφορα σενάρια. «Εάν αυτή είναι η χειρότερη στιγμή, τότε οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις ίσως μετριάσουν τις επιπτώσεις», τόνισε, εμφανιζόμενος συγκρατημένα αισιόδοξος.
Με πληροφορίες από CNBC