To ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σήμερα από τα υψηλά επίπεδα πενταετίας έναντι του ευρώ καθώς η κεντρική τράπεζα χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ήταν ο κύριος μοχλός ενίσχυσής του τις περασμένες εβδομάδες.
Το ρούβλι έγινε το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο χάρη στα capital controls
Το ρούβλι είναι το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο φέτος, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, αν και αυτό οφείλεται στην τεχνητή στήριξη που παρέχουν τα capital controls, τα οποία επέβαλε η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου για να προστατέψει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Στις 10,41 (ώρα Ελλάδας), το ρωσικό νόμισμα υποχωρούσε 0,7% στα 63,89 ρούβλια ανά δολάριο από το επίπεδο των 62,62 της Παρασκευής, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου 2020.
Εναντι του ευρώ, υποχωρούσε 1,1% στα 66,50, κυμαινόμενο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 – τα 64,94 ρούβλια ανά ευρώ – που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.
Πέραν των capital controls, όμως, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες τον υπετριπλασιασμό του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τετράμηνο του 2022, στα 95,8 δισ. δολάρια έναντι 27,5 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Η Ρωσία αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα - ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών φέτος, καθώς από τη μία πλευρά μειώνονται οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεισών λόγω των δυτικών κυρώσεων, ενώ από την άλλη τα έσοδα από τις εξαγωγές - με αιχμή την ενέργεια - αυξάνονται λόγω των υψηλών διεθνών τιμών.
Aύξηση του πλαφόν για εξαγωγή συναλλάγματος
Τα κέρδη για το ρούβλι περιορίστηκαν μετά την αύξηση από την κεντρική τράπεζα του πλαφόν για τις διασυνοριακές συναλλαγές, επιτρέποντας στους Ρώσους κατοίκους και τους μη κατοίκους φιλικών χωρών να μεταφέρουν στο εξωτερικό ξένο νόμισμα που ισοδυναμεί έως 50.000 δολάρια τον μήνα από 10.000 δολάρια που ήταν το προηγούμενο όριο.
Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι απίθανό να αλλάξει αμέσως τις ισορροπίες στην αγορά, όπου οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να μετατρέπουν το 80% των εσόδων τους, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να παρεμβαίνει μετά το πάγωμα που επέβαλε η Δύση σε σχεδόν τα μισά αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα.
Ωστόσο, η κίνηση της κεντρικής τράπεζας μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το ράλι του ρουβλιού μπορεί να τελειώσει σύντομα, ανέφερε η BCS Brokerage.
Με πληροφορίες
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!