Η Τουρκία ανήκει στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από τη Ρωσία. Πέρυσι ήταν περίπου 4,7 εκατομμύρια. Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περίπου 3 εκατομμύρια. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ουκρανία. Περίπου 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έκαναν πέρυσι διακοπές στην Τουρκία.
Ενόψει της φετινής καλοκαιρινής περιόδου οι ανησυχίες του τουριστικού κλάδου είναι μεγάλες. «Τα ξενοδοχεία πλήττονται σημαντικά από τον πόλεμο», δήλωσε στη DW ο Φιράκ Σολάκ, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου στην Αττάλεια. «Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε ήδη πλήρεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αλλά δεν υπάρχουν κρατήσεις από τη Ρωσία». Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας. Πολλές ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μισθώσει τα αεροπλάνα τους από δυτικές εταιρείες. Όταν ένα τέτοιο αεροσκάφος προσγειωθεί στο εξωτερικό, ενδέχεται να κατασχεθεί.
Οι τουρίστες θα πληρώνουν με «Mir» ή μετρητά
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πτήσεις», συμφωνεί ο Μουράτ Γιαλτσίν Γιαλτσινκάγια, επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Ξεναγών στην Αττάλεια και εξηγεί: «Μέχρι πρόσφατα οι τουρίστες έφθαναν με πτήσεις τσάρτερ στην Αττάλεια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα». Μέχρι πέρυσι οι ρώσοι τουρίστες ταξίδευαν με ρωσικές αεροπορικές σε τουρκικούς τουριστικούς προορισμούς και επέστρεφαν μετά το τέλος των διακοπών τους πίσω στην πατρίδα τους με τον ίδιο τρόπο. Τώρα ίσως γίνουν όλα λίγο διαφορετικά, λέει ο Ντενίς Ουγκούρ, διευθύνων σύμβουλος της εξειδικευμένης σε ταξίδια στην Τουρκία, εταιρίας Bentour. Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει ρώσους τουρίστες στην Τουρκία και μετά πίσω στη Ρωσία με τουρκικά αεροσκάφη για να αποτρέψει τα χειρότερα για τον τουρκικό τουρισμό.
Εκτός αυτού ανοιχτό παραμένει το ερώτημα πως θα πληρώνουν στην Τουρκία οι ρώσοι τουρίστες, μιας και ως γνωστόν εταιρίες πιστωτικών καρτών όπως η Mastercard και η Visa έχουν αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά. Ως αποτέλεσμα οι κάρτες που εκδίδονται στη Ρωσία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον στο εξωτερικό. Ωστόσο η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι χρεωστικές κάρτες με το λογότυπο «Mir» θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Τουρκία και σε ορισμένες άλλες χώρες. Και από ότι όλα δείχνουν η πληροφορία ευσταθεί. Οπότε οι τουρίστες από την Ρωσία μπορούν να πληρώνουν στην Τουρκία είτε με μετρητά, είτε με κάρτες «Mir».
Δεν υπάρχει αντίδοτο στη δραματική μείωση των τουριστών
Παρ' όλες τις τουρκικές προσπάθειες, τον Μάρτιο σχεδόν 50 % λιγότεροι τουρίστες ήρθαν από τη Ρωσία στην Τουρκία σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον τουρκικό ειδικό Σαμπέντ Κιζγκίν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bentour Ντενίς Ουγκούρ εκτιμά ότι φέτος ο τουρκικός τουριστικός κλάδος αναμένει 1,5 έως 1,7 εκατομμύρια ρώσους τουρίστες, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο από τον περυσινό αριθμό των συνολικά 4,7 εκατομμυρίων. Σημαντική πτώση αναμένεται και ως προς τους ουκρανούς τουρίστες, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να συρρικνωθεί από τα 2 εκατομμύρια το 2021 σε μόλις 100.000 το καλοκαίρι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bentour αναμένει φέτος στην Τουρκία περίπου 40% περισσότερους Γερμανούς, 50% περισσότερους Βρετανούς και 60% περισσότερους πολωνούς τουρίστες. Ίσως όμως έρθουν και τουρίστες στην Τουρκία από χώρες, στις οποίες δεν ποντάρουν οπωσδήποτε οι Τούρκοι. Ο ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικής ασφάλειας Σαμέντ Κιζγκίν επισημαίνει ότι φέτος τον Μάρτιο οι περισσότεροι τουρίστες, δηλαδή περίπου το 13%, προέρχονταν από το Ιράν, το οποίο βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στην πέμπτη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης τουριστών. Παρά την αύξηση των τουριστών από άλλες χώρες του εξωτερικού και τις προσπάθειες της Άγκυρας και του τουρκικού τουριστικού κλάδου κανένας από τους ειδικούς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπορέσει να αντισταθμίσει φέτος το καλοκαίρι τη δραματική μείωση Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Πρόκειται για το κορυφαίο πρόβλημα του 2022 για την τουρκική τουριστική βιομηχανία.
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!