Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πιο φονικός αέρας στην Ευρώπη είναι στη Μαδρίτη και την Μπρέσια

Νέφος στη Μαδρίτη
Νέφος στη Μαδρίτη / Πηγή: AP Images

Η Μαδρίτη έχει τους περισσότερους πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη που συνδέονται με τη μόλυνση από διοξείδιο του αζώτου, την ίδια στιγμή που η ιταλική πόλη Μπρέσια μετρά τους περισσότερους θανάτους που συνδέονται με τα μικροσωματίδια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περίπου το 84% των Ευρωπαίων πολιτών είναι εκτεθειμένοι σε επίπεδα μόλυνσης υψηλότερα από αυτά που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που καταγράφει την πρόωρη θνησιμότητα λόγω μόλυνσης του αέρα σε επίπεδο πόλεων στην Ευρώπη.

Μπορούν να σωθούν 52.000 ζωές ετησίως

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα επίπεδα που συνιστά ο ΠΟΥ θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 52.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στον κόσμο και προκαλεί επίσης ασθένειες, όπως και απουσίες από την εργασία. Το όριο που συνιστά ο ΠΟΥ για τα μικροσωματίδια PM2,5 ανέρχεται σε 10 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο ετησίως και για το διοξείδιο του αζώτου (NO2) σε 40 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο ετησίως.

Οι επιβλαβείς συνέπειες των μικροσωματιδίων για την υγεία διαπιστώνονται ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές (θνησιμότητα και καρδιαγγειακά νοσήματα και αναπνευστικά, προβλήματα στην εγκυμοσύνη και στην ανάπτυξη του εμβρύου κλπ.). Στην έρευνα αυτή υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι που συνδέονται με τους δύο αυτούς ρύπους σε 1.000 ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι πιο «καθαρές» πόλεις της Ευρώπης 

Η έρευνα αυτή «δείχνει ότι πολλές πόλεις δεν κάνουν ακόμη αρκετά για να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση», σημειώνει ο Μαρκ Νίβενχαουζεν του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal). Ο αριθμός των νεκρών που συνδέονται με την ρύπανση του αέρα διαφέρει ανάλογα με την πόλη, με αυτές που βρίσκονται στην κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία, στην Πολωνία και στην Τσεχική Δημοκρατία να πλήττονται ιδιαιτέρως.

Αντιθέτως, η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ, και οι πόλεις Τρόμσο στη Νορβηγία, Ούμεα στη Σουηδία και Όουλου στη Φινλανδία να είναι λιγότερο εκτεθειμένες.

Κατά μέσο όρο, το 84% του πληθυσμού στις πόλεις εκτίθεται σε ανώτερα επίπεδα από αυτά που συνιστά ο ΠΟΥ για τα PM2 και το 9% σε ανώτερα επίπεδα από αυτά που συνιστά για το NO2. Για τον Σάσα Κομένκο, έναν από τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, είναι σημαντικό να τίθενται σε εφαρμογή μέτρα προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες που θα λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στα επίπεδα ρύπανσης. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν αφορούν την οδική κυκλοφορία, την βιομηχανία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, αλλά και την θέρμανση με την χρήση ξυλείας και άνθρακα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ