Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο δίκτυο της Ουκρανίας

Zημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ έχει υποστεί η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης φυσικού αερίου, ΟGTSU, λόγω του πολέμου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Sergiy Makogon, έγραψε στο Facebook ότι η εταιρεία συνεχίζει να δίνει αέριο στους Ουκρανούς καταναλωτές, αλλά ανέφερε ότι τρεις βασικοί αγωγοί αερίου έπαθαν ζημιές, δύο σταθμοί διανομής καταστράφηκαν, 48 σταθμοί διανομής σταμάτησαν να λειτουργούν και τέσσερις σταθμοί συμπίεσης έπεσαν στα χέρια ρωσικών δυνάμεων.

«Οι υλικές ζημιές μας ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, έως σήμερα, 300.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς προμήθεια αερίου», έγραψε στο Twitter.  

O Makogon σημείωσε ότι είναι δύσκολη η επισκευή των ζημιών λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε όλα τα τμήματα του συστήματος μεταφοράς του αερίου.

«Οι εργαζόμενοί μας παραμένουν στις θέσεις τους και κάνουν με ηρωικό τρόπο τη δουλειά τους, επισκευάζοντας ζημιές όταν έχουν την παραμικρή ευκαιρία – συχνά κάτω από καταιγισμό πυρών», έγραψε, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να μεταφέρουμε αέριο στους Ουκρανούς καταναλωτές».

ΕΕ: Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα «Σχέδιο Μάρσαλ»

Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε χτες ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ οι ΗΠΑ χορήγησαν στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ευρώπη ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε για την Ουκρανία, τελικά, είναι ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα –αντί για δεκαετίες– από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός και θα μπορούσε να συγκλίνει γρηγορότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία έχει αιτηθεί επισήμως να γίνει μέλος της ΕΕ. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά, εν μέσω του πολέμου είναι σχεδόν ανέφικτο.

Ο Χαν δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία. Σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.

Ο Χαν επανέλαβε ότι προς το παρόν η ΕΕ δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα άλλο κοινό πρόγραμμα δανεισμού για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα φτηνά δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αιτηθούν οι χώρες.

Από τα 380 δισ. ευρώ του Ταμείου, οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 166, κάτι που σημαίνει ότι τα 214 δισ. ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα. Είπε επίσης ότι για να καλυφθούν ορισμένες δαπάνες που σχετίζονται με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τον πολυετή προϋπολογισμό του 2021-27.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ