Νέα ρωσική βόμβα μετά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα πουλά τρόφιμα μόνο σε «φιλικές χώρες» από εδώ και στο εξής, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στη Ρωσία, Θανάσης Αυγερινός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση που ανακοινώθηκε από το πρώην πρόεδρο και αναπληρωτή επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφορά όλα τα τρόφιμα που εξάγει η χώρα, μεταξύ των οποίων σιτάρι και ηλιέλαιο, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί μοντέλο αντίστοιχο με του φυσικού αερίου το οποίο προβλέπει πληρωμές μόνο σε ρούβλι.
Ο Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι «θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», προσθέτοντας πως «ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική». Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.
►Διαβάστε επίσης - Φόβοι για την προμήθεια και τις τιμές σιταριού στην Ελλάδα – Οι εναλλακτικές λύσεις
Είναι φανερό πως η Μόσχα αποφασίζει την περαιτέρω κλιμάκωση για να εξαναγκάσει τη Δύση να υποχωρήσει σε κάποιες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η απόφαση αναμένεται να διευκρινιστεί μέσα στην ημέρα.
Φόβοι για την προμήθεια και τις τιμές σιταριού σε Ευρώπη και Ελλάδα
Η νέα απόφαση της Μόσχας αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς που έχουν ήδη κλονιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών.
Μαζί με την Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης καθώς είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.
Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.
Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.
Μοντέλο φυσικού αερίου και στα τρόφιμα
Υπενθυμίζουμε ότι το μοντέλο που εφαρμόζει από σήμερα η Ρωσία στο φυσικό αέριο και αναμένεται να υιοθετηθεί και στα τρόφιμα, προβλέπει οι πληρωμές των αγοραστών θα γίνονται μόνο σε ρούβλια και δεν θα προχωρούν αν:
- Η πληρωμή δεν γίνει από τον αγοραστή ή
- Η πληρωμή γίνει σε ξένο νόμισμα ή/και
- Η πληρωμή δεν γίνει εξ ολοκλήρου ή/και
- Η πληρωμή γίνει σε λογαριασμό τράπεζας που δεν είναι εξουσιοδοτημένη για το νέο σύστημα πληρωμών