Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ και συμβιβασμοί ενώ οι Ευρωπαίοι δοκιμάζονται από την ακρίβεια

Μετά από μια περιπετειώδη Σύνοδο Κορυφής, που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί χθες το μεσημέρι στις 2.30 αλλά έκλεισε τις εργασίες της λίγο πριν τις 9 το βράδυ, με την απειλή από ένα μέλος της (τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ) να αποχωρήσει και να θέσει βέτο ώστε να μην υπάρξουν καν συμπεράσματα της Συνόδου και με συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ της πλειοψηφίας των κρατών μελών και τριών χωρών που αντιδρούσαν από την αρχή έως το τέλος (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) ένα ήταν το κύριο συμπέρασμα, που είναι εμφανές - αν και δεν είναι διατυπωμένο - στα χθεσινά Συμπεράσματα:

Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους δικούς της ρυθμούς, πολλές φορές κατά πολύ πιο αργούς από τους ρυθμούς που επιβάλλει η πραγματικότητα και οι ανάγκες των πολιτών της.

Η Σύνοδος Κορυφής έληξε χωρίς οι «27» να καταφέρουν να συμφωνήσουν ούτε στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου, ούτε στο πώς θα ανακουφίσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές από τα επάλληλα κύματα ακρίβειας που δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

Αγεφύρωτες οι αποστάσεις Βορρά - Νότου

Παρά την προετοιμασία, παρά την άτυπη Σύνοδο που έγινε στις αρχές Μαρτίου «για να προετοιμαστεί» η διήμερη τακτική σύνοδος που έληξε χθες, οι αποστάσεις μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού νότου παρέμειναν αγεφύρωτες. Έτσι, το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ αποτελεί ως συνήθως, προϊόν συμβιβασμών μεταξύ των κρατών- μελών, αλλά δεν καταγράφει λύσεις, ούτε οδικό χάρτη που να οδηγεί σε λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για τον φετινό χειμώνα, οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη - άρα και στη χώρα μας - δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε άλλο παρά μόνο τις εθνικές πολιτικές στήριξης των εισοδημάτων τους. Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της μαραθώνιας δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, η Ενωμένη Ευρώπη έδειξε ανέτοιμη να συμφωνήσει σε μια συγκεκριμένη στρατηγική που να αφορά στην επόμενη χειμερινή περίοδο, ως προς τον τρόπο και τον βαθμό απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια, παρά μόνο στην συμφωνία αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, χωρίς κι αυτή η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως προς το οικονομικό της σκέλος.

Ένταση και παρ’ ολίγον ναυάγιο

Η εξέλιξη των διαβουλεύσεων των «27» χθες απείλησε με ναυάγιο τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών έβλεπαν τους τρεις διαφωνούντες να παραμένουν αμετακίνητοι και ουσιαστικά να τορπιλίζουν την Σύνοδο. 

Η Ιταλία πρότεινε τη δημιουργία ενεργειακού ταμείου ώστε να βοηθηθεί η επιτάχυνση της απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η Γαλλία συμφωνεί σε αυτό.

Η Ελλάδα έχει προτείνει το πλαφόν στις τιμές χονδρικής με τις οποίες η Ευρώπη θα αγοράσει φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, πρόταση που κινδύνευσε να απορριφθεί τις ημέρες που προηγήθηκαν, ωστόσο συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου και παραμένει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Η Ισπανία εξήγησε ότι δεν υπάρχει συνδεσιμότητα στο δίκτυο φυσικού αερίου και ζήτησε για την Ιβηρική Χερσόνησο μια ειδική εξαίρεση στον καθορισμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις χώρες του Βορρά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απείλησε με βέτο. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε πως η απειλή του - δηλαδή το διαπραγματευτικό του χαρτί - διέρρευσε έξω από την αίθουσα της Συνόδου Κορυφής και προσωρινά αποχώρησε οργισμένος, λέγοντας «πάω να πάρω λίγο αέρα, αν έχετε κάτι νεότερο ας μου το πείτε».

Τελικά υπήρξε συμβιβασμός στο κείμενο των Συμπερασμάτων και σε αυτό το θέμα.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής βρίσκει την Ενωμένη Ευρώπη, ακόμα… διαιρεμένη ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Και σε αυτό το ζήτημα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα… συνεχίσουν να συζητούν, να διαβουλεύονται να προσπαθούν να βρουν την «χρυσή τομή» μεταξύ των αποκλινουσών θέσεών τους.

Όσο για τους πολίτες των κρατών- μελών, ευελπιστούν οι ηγέτες τους να καταφέρουν να συμφωνήσουν πριν τον επόμενο χειμώνα, ώστε να μην υπάρξει η φετινή επώδυνη ακρίβεια που πλήττει την οικονομική τους κατάσταση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ