Οι κανόνες που θα ισχύσουν για τους τραπεζίτες που έκαναν το Λονδίνο το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει μετά το Brexit, αλλά είναι ήδη βέβαιο ότι θα υπάρξει φυγή πολλών dealmakers από τη Μεγάλη Βρετανία.
Αν και χιλιάδες χρηματιστές και πωλητές έχουν ήδη μετακινηθεί, το επόμενο κύμα είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους επιτυχημένους delamakers, οι οποίοι συμβουλεύουν για τη στρατηγική, τις συγχωνεύσεις και τις αυξήσεις κεφαλαίου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πάνω από δέκα μεγαλοστελέχη παγκόσμιων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, μετακινεί από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη τα υψηλόβαθμα στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής.
«Θα ανέμενα ότι 3.000 έως 4.000 επιπλέον στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής, ιδιαίτερα οι κλαδικοί ειδικοί και οι σύμβουλοι για τις εκδόσεις ομολόγων και μετοχών, θα πρέπει να φύγουν από το Λονδίνο και να επιστρέψουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο ιδρυτής της Global Mind Executive Search Consultants.
►ΕΕ: Στα σκαριά πρόταση για τη διευθέτηση εμπορικών διαφορών με τις ΗΠΑ
Η προοπτική της απώλειας φορολογούμενων στελεχών με υψηλές αμοιβές αποτελούν πολύ κακή είδηση για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς αυτή βασίζεται πάρα πολύ στα έσοδα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 1 εκατ. άτομα, αποτελεί το 7% της οικονομίας και τα φορολογικά έσοδα από αυτόν αντιστοιχούν σε πάνω από το 10% των συνολικών εσόδων της χώρας.
Αν και η ΕΕ με τη Βρετανία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αρχίζουν μόλις τώρα, χωρίς να υπάρχει καταληκτική προθεσμία. Αξιωματούχοι της ΕΕ πρέπει να αποφανθούν ότι οι βρετανικές ρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η εποπτεία τους είναι αρκετά ισχυρές για να υπάχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού με την ΕΕ. Χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και στοιχεία ενεργητικού ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων μετακινούνται ήδη προς την Ευρώπη.
►Τέλος οι κεραίες κινητής για την Telefónica - Τις πούλησε για 7,7 δισ. ευρώ
Για τους dealmakers που θα μετακινηθούν, το θέμα είναι η δυνατότητα πρόσβασής τους. Οι τραπεζίτες του Λονδίνου δεν μπορούν πλέον να διεξάγουν απευθείας τις συναλλαγές τους ή τις αυξήσεις κεφαλαίων σε επιχειρήσεις της ΕΕ που είναι πελάτες τους. Οι συναλλαγές αυτέε προϋποθέτουν την παρέμβαση ενός chaperone, ενός συναδέλφου τους στην ΕΕ που θα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση για να προσεγγίσει τον πελάτη με μία επιχειρηματική ιδέα.
Οι κινήσεις της Goldman Sachs
Για να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση, η Goldman Sachs διευρύνει το αποτύπωμά της στην επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη, μετακινώντας τραπεζικά στελέχη από το Λονδίνο σε μέρη, όπως τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη.
Πάντως, οι κανόνες δεν είναι καθόλου ξεκάθαροι και οι πολιτικές δεν είναι ομοιόμορφες. Στον όμιλο της UBS, τα τραπεζικά στελέχη στο Λονδίνο μπορούν ακόμη να ξεκινούν συναλλαγές με πελάτες στη Γερμανία, χάρη σε μία διμερή ελβετο - γερμανική συμφωνία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με πελάτες στην Ισπανία.
Στην Credit Suiss Group, όλα τα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο θα πρέπει να κάνουν τις δουλειές μέσω ενδιάμεσων στην ΕΕ όταν προτείνουν συναλλαγές στους πελάτες τους, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος. Αυτό αφορά και τους τραπεζίτες που συμβουλεύουν για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!