Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

FT: Σημαντική πρόοδος προς μια συμφωνία 15 σημείων για ειρήνη στην Ουκρανία

Πηγή: ΑΡ Images

Σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη, φέρεται να καταλήγουν Μόσχα και Κίεβο, σύμφωνα με σχέδιο που δημοσιεύουν οι Financial Times, προκειμένου να λήξουν οι πολεμικές συγκρούσεις που εξελίσσονται από τις 24 Φεβρουαρίου.

Προϋπόθεση αποτελεί το Κίεβο να δηλώσει ουδετερότητα και να αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα και την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

«Αγκάθι» για οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί το είδος των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, και η αποδοχή τους από τη Μόσχα, καθώς και η τύχη των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προσηλωμένος σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει την επίθεσή του.

Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία

Ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Times ότι κάθε συμφωνία θα συμπεριλάμβανε τον όρο της αποχώρησης των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν από την έναρξη της εισβολής στης 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή στις νότιες περιοχές στην Αζοφική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα όπως και σε εδάφη στην ανατολή και στον βορρά του Κιέβου.

Η Ουκρανία, θα συγκρατούσε τις ένοπλες δυνάμεις της αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως ο ΝΑΤΟ και να απέχει από το ενδεχόμενο φιλοξενίας ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας θα μπορούσε να είναι ένα καλό σενάριο συμβιβασμού. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι συζητούνται συγκεκριμένες λεπτομέρειες και διατυπώσεις» και ότι είναι «κοντά στο να καταλήξουν σε συμφωνία».

Αγκάθι η Κριμαία

Παρά την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να βομβαρδίζονται για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ το Κίεβο δήλωσε ότι εξαπολύει αντεπίθεση κατά των Ρώσων εισβολέων.

Σε μια δραματική έκκληση προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη των ΗΠΑ αφού η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια «βίαιη επίθεση κατά των αξιών μας» και κάλεσε τους Αμερικανούς να θυμηθούν την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τον Σεπτέμβριο του 2001 και έδειξε ένα τρομακτικό βίντεο με πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς που καταστρέφουν πόλεις της Ουκρανίας.

Ο Ποντολιάκ τόνισε ότι «προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητριών χωρών στην περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα».

Όσο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις ξένων χωρών στο έδαφός της, ο Ποντολιάκ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα υποστήριξε πως «η Ουκρανία θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό» αλλά για τα υπόλοιπα έχει ήδη αποφανθεί το Ουκρανικό Σύνταγμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, παραμένει το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.  «Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί, αλλά είναι πρόθυμη να διαχωρίσει το ζήτημα», είπε ο Podolyak.

 «Τα αμφισβητούμενα εδάφη και τα εδάφη σύγκρουσης [είναι] σε ξεχωριστή ατζέντα συνομιλιών. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για εγγυημένη αποχώρηση από τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ