To πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους συνοψίζει o ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel Σιμον Ταλιαπέτρα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες, χωρίς να εξαπολύσουν εμπάργκο, προτείνουν «μια στρατηγική δύο ταχυτήτων».
Πρόκειται για το σχέδιο «REPowerEU», το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται στις Βερσαλλίες.
Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει «ένα σύνολο ευέλικτων και γρήγορων επιλογών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από φέτος». Προτείνονται οι κοινές αγορές φυσικού αερίου και η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα.
Το δεύτερο μέρος είναι πιο μακροπρόθεσμο και περιλαμβάνει την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης. Μεταξύ των επιλογών, οι Βρυξέλλες προτείνουν τον διπλασιασμό της παραγωγής βιοαερίου από γεωργικά απόβλητα και απόβλητα τροφίμων, τον τετραπλασιασμό της χρήσης υδρογόνου και την ενίσχυση της παραγωγής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρόταση της Επιτροπής, όπως αναφέρεται, δεν ξεχνά τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπροστά στην εκτίναξη των τιμών. Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αναδιανέμουν τα έσοδα από την αγορά άνθρακα και από ένα νέο φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές. Προτείνεται επίσης να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των κρατικών ενισχύσεων για την παροχή βραχυπρόθεσμης στήριξης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Στο Παρίσι, εκφράζεται ικανοποίηση από τις προτάσεις αυτές: «οι προτάσεις αποτελούν σημαντικό σημείο καμπής: η Επιτροπή επικυρώνει όλα τα μέτρα που υποστήριξε η Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ.
Ωστόσο, το Παρίσι μελετά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει περαιτέρω σε ομαδοποιημένες αγορές φυσικού αερίου, προς την κατεύθυνση συμβάσεων με ανώτατες τιμές. Αυτό θα συνεπαγόταν την επίτευξη συμφωνίας με τους Νορβηγούς και Αλγερινούς παραγωγούς για μια πολύ υψηλή σταθερή τιμή εγγυημένη για ένα έτος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!