Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο μεγάλος... κερδισμένος από τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία ενισχύοντας σημαντικά την Κίνα και το γουάν.

Αν υπάρχει ένας πραγματικά κερδισμένος από τις οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, είναι σίγουρα το Πεκίνο το οποίο πλέον ενισχύεται σε μια ισχυρή οικονομική δύναμη, γύρω από την οποία διαμορφώνεται ένα νέο χρηματοοικονομικό status, με το κινεζικό Σύστημα Διασυνοριακών Διατραπεζικών Πληρωμών (Cips), να αποτελεί ισχυρό εργαλείο και το γουάν να απειλεί την κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, την ώρα που το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί κάτω από το 30% της αξίας του, το κινεζικό γουάν διατηρεί σταθερή την αξία του παρουσιάζοντας ακόμη και ανοδικές τάσεις.

Το νόμισμα της Κίνας, του βασικού και μεγαλύτερου πλέον εμπορικού εταίρου της Μόσχας έχει καταφέρει να μείνει ανεπηρέαστο από την ρωσική εισβολή, αγγίζοντας ακόμη και υψηλό τεσσάρων ετών περίπου στο 6,31 Rmb έναντι του δολαρίου, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.

Η σταθερότητά του έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις σε οικονομικούς κύκλους, για το κατά πόσο το κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει το «καταφύγιο» για πολλές οικονομίες εν μέσω της γεωπολιτικής αναταραχής που έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Οπως όλα δείχνουν ωστόσο, ο Ρωσικός αποκλεισμός ίσως δώσει την ευκαιρία στο Πεκίνο να πετύχει αυτό που προσπαθεί τα τελευταία 20 χρόνια: Την παγκοσμιοποίηση του νομίσματός της αυξάνοντας τη χρήση του στο διεθνές εμπόριο και την αξία του στη διεθνή οικονομία.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όπου η αγορά δεν βλέπει πλέον το γουαν ως ένα νόμισμα με υψηλή κερδοσκοπία», δήλωσε ο Κέλβιν Λάου, ανώτερος οικονομολόγος της Standard Chartered, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη σταθερότητά του είναι πιθανό να ενισχύσει τη φήμη του ως «καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχών.

Τι σημαίνει αυτό για το δολάριο και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Οι Ft εκτιμούν, ότι η ευρύτερη χρήση του γουαν σε ολόκληρο τον κόσμο, θεωρητικά, θα διευκόλυνε την Κίνα να σπάσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης στις παγκόσμιες πληρωμές και τη χρηματοπιστωτική της δύναμη, την οποία χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες για να τιμωρήσει τη Ρωσία.

Το γουάν φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχει μεγάλη επιρροή και στα υπόλοιπα εθνικά νομίσματα της Ασίας.

Τους τελευταίους μήνες, το κινεζικό νόμισμα ενίσχυσε σημαντικά το Γιαπωνέζικο γιεν στην κατάταξη διεθνών πληρωμών της Swift, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση για πρώτη φορά.

Αλλά η πραγματική φιλοδοξία της Κίνας είναι να απεξαρτηθεί από τη Δύση και τις  χρηματοοικονομικές υποδομές της όπως η Swift, από την οποία η Ρωσία έχει εν μέρει αποκλειστεί.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει στρέψει την προσοχή της τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση του Συστήματος Διασυνοριακών Διατραπεζικών Πληρωμών (Cips) σε γουάν, μέσω του οποίου οι πληρωμές αυξήθηκαν περίπου 20% το 2020 κατέχοντας 45,2 τρισ γουάν  δηλαδή 7,1 τρισ. δολάρια.

Πόσο ισχυρό μπορεί να γίνει το Cips

Η Cips έχει πλέον 1.200 τραπεζικά συστήματα σε 100 χώρες αν και παραμένει πολύ πιο αδύνατο σε σχέση με τη Swift, η οποία έχει περίπου 11.000 μέλη.

Κινεζικές πηγές αναφέρουν ότι «τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκδιώχθηκαν από τη Swift μπορεί να χρειαστεί να συμμετάσχουν στα Cips της Κίνας» υπό το φως της περιορισμένης χρήσης του εγχώριου συστήματος εκκαθάρισης της Ρωσίας.

Και καθώς τα δίκτυα πληρωμών Visa, Mastercard και American Express έχουν ανακοινώσει σχέδια για αναστολή των εργασιών τους στη Ρωσία, πολλές κινεζικές τράπεζες έχουν  προτείνει τη δυνατότητα έκδοσης καρτών με co-baged που συνδέονται τόσο με τα διεθνή συστήματα πληρωμών Mir της Ρωσίας όσο και με τα συστήματα πληρωμών UnionPay της Κίνας.

Ο Μπέντζαμιν Κοέν, βετεράνος ακαδημαϊκός των διεθνών νομισματικών σχέσεων, δήλωσε στους FT ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έδιναν περαιτέρω κίνητρο σε χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα να διαφοροποιηθούν από το δολάριο.

«Κάθε φορά που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο, δημιουργούν ένα επιπλέον κίνητρο για τους Κινέζους να επωφεληθούν κάποια στιγμή», υποστηρίζει ο Κοέν.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Eswar Prasad, οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην Κίνα υπογραμμίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι οι χώρες και τα ιδρύματα που θέλουν να παρακάμψουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο θα στραφούν πλέον στο Cips και το γουαν».

Γιατί η Κίνα θέλει να διεθνοποιήσει το γουάν

Η επιθυμία του Πεκίνου να ισχυροποιήσει το εθνικό της νόμισα στα επίπεδα του δολαρίου αν και εκφράζεται εδώ και δεκαετίες ενισχύθηκε σημαντικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έδειξαν το πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι και η Κίνα απέναντι σε ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία το 2015 μετά την εισβολή στην Κριμαία ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία της Cips στον αντίποδα της Swift με βάση το γουάν.

«Μόνο μετά την κρίση στην Κριμαία, η Κίνα επιτάχυνε τον ρυθμό της διεθνοποίησης του γουάν», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής έρευνας στην China Renaissance.

Ο Tommy Wu, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην Oxford Economics, υποστηρίζει ότι «το Πεκίνο είχε μάθει από τα λάθη του» και με τις νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία αναδεικνύεται σε σημαντική οικονομική δύναμη.

Η Ρωσία ως ένας σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Κίνα θα επιτρέψει στις δύο οικονομίες να παρακάμψουν το αμερικανικό δολάριο από τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ενώ οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών υπέγραψαν ήδη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα στα 150 δισ. γουάν.

Αναλυτές λένε ότι το εύρος των κυρώσεων στη Ρωσία μέχρι στιγμής θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα να χρησιμοποιήσει την υποδομή πληρωμών της που βασίζεται στο γουάν και να μειώσει σημαντικά τις απώλειες της Μόσχας.

«Οι κινεζικές τράπεζες με διεθνή παρουσία είναι απίθανο να σπεύσουν να βοηθήσουν τη Ρωσία», είπε ο Wu, ο οποίος εκτιμά ότι «οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διοχετεύουν παγκόσμιες συναλλαγές μέσω των κινεζικών τραπεζών αν και ο φόβος επέκτασής των κυρώσεων της Δύσης και σε αυτά είναι πάντα ορατός».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ